Počela manifestacija Dani Svetog Vasilija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počela manifestacija Dani Svetog Vasilija

Izvor: radio Trebinje | Datum:10.05.2024.

U Trebinju je večeras počela četvorodnevna manifestacija Dani Svetog Vasilija.

Na otvaranju manifestacije u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg nastupio je Ženski pjevnički hor "Sveta Anastasija Srpska" iz Trebinja.

U nastavku su iguman manastira Ostrog Sergije i jeromonah Roman govorili, između ostalog, razgovarali o svom iskustvu susreta sa Svetim Vasilijem Ostroškim i Tvrdoškim.

Horovođa Ženskog pjevničkog hora "Sveta Anastasija Srpska" Branka Janković rekla je  da je "Sveti Vasilije bio so mučeničkoj hercegovačkoj zemlji".

"Sveti Vasilije je svojom žrtvom prosvetio narod koji se njegovim molitvama i dalje se okrepljuje, oblagodaćuje i živi", rekla je Jankovićeva.

Za sutra je, u Muzeju Hercegovine, od 18:30 časova planirana promocija izdanja izdavačkih kuća "Vidoslov" i "Sveviđe“ Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke. U porti Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, od 20 časova, premijerno će biti izvedena opera Narodnog pozorišta iz Beograda i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta „Despot Stefan“. Za libreto ove opere, čiji je autor Zorica Kuburović, recenziju je priredio blaženopočivši episkop Atanasije.

Ispred Sabornog hrama, u subotu, 11. maja, u 11 časova, kreće svetovasilijevska litija do manastira u Mrkonjićima, u organizaciji Crkvene opštine Trebinje i Grada Trebinja, koji je obezbijedio prevoz za povratak hodočasnika.

U porti Sabornog hrama, istog dana, biće služena praznična večernja služba, a od 20 časova, u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje biće održan koncert crkvenog hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški, pod upravom mr Jovane Marić, a kao gosti, nastupiće hor „Sveti apostol i jevanđelista Marko“ iz Podgorice, pod upravom prof. Jelene Ljudmile Radović i orkestar Muzičke škole Trebinje.   

Na praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, u nedjelju, 12. maja, u istoimenom hramu u Mrkonjićima, rodnom mjestu svetitelja, od 9 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija. U porti hrama, od 12 časova, biće upriličeno proglašenje pobjednika dječijeg književnog konkursa „Stazama Svetog Vaislija“, praznična priredba učenika Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ i humanitarni svetovasilijevski bazar veza.    

Manifestacija „Dani Svetog Vasilija“ biće završena koncertom etno-grupe „Kalem“ u porti Sabornog hrama, od 20 časova. U slučaju loših vremenskih prilika, koncert će biti održan u Muzeju Hercegovine.                                                                                                                      

Pokrovitelji manifestacije su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: