BORS: Rezolucija sramni, nasilnički i diletantski čin | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

BORS: Rezolucija sramni, nasilnički i diletantski čin

Izvor: rtrs | Datum:23.05.2024.

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske zahtijeva od sadašnjih i budućih predstavnika institucija Srpske i predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, da ukoliko bude usvojena rezolucija o Srebrenici, taj akt smatraju isključivo političkim, što ona i jeste, da se na taj način odnose prema njoj i da je ne prihvate.
 

 

- To znači da ova rezolucija kao politički akt ne može predstavljati uporište niti obavezu za donošenje izmjena i dopuna postojeće zakonske i podzakonske regulative - navodi se u zaključcima Predsjedništva BORS-a sa današnje vanredne sjednice.

Predsjedništvo BORS-a ističe da je predložena rezolucija o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN sramni, nasilnički i diletantski čin predlagača, sponzora i njenih autora, da je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da nije odraz volje srpskog naroda.

U zaključcima Predsjedništva BORS-a se navodi da je jedini genocid na teritoriji bivše Jugoslavije izvršen od NDH, pod patronatom nacističke Njemačke, nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u periodu 1941-1945. godine, te se u skladu s tim traži od javnosti da se u javnim obraćanjima pridržava ove činjenice i da se o Srbima govori kao o stradalničkom, herojskom i slobodarskom narodu.

Imajući u vidu da predmetna rezolucija predstavlja kap koja je prelila čašu u pogledu pritisaka na Republiku Srpsku, Srbiju i cijeli srpski narod, Predsjedništvo BORS-a smatra da je prijeko neophodno izvršiti duboku analizu postojećeg stanja u Republici Srpskoj radi odgovora na brojna društvena pitanja.

- Gdje smo bili 1992, a gdje smo sada, u kakvom nam je stanju boračka populacija, građani Republike Srpske, porodica, djeca, omladina, obrazovni sistem, nadležnosti, politika, mediji, institucije i društvo u cjelini. Šta su anomalije i kako ih iskorijeniti, kako doći do neophodnog nivoa sloge i jedinstva, kako postići opšti društveni konsenzus radi očuvanja Republike Srpske. Kako, kuda, i na koji način ići u budućnost? - navodi se u saopštenju BORS-a.

Upućen je poziv svim opštinskim i gradskim boračkim organizacijama da sutra u vrijeme održavanja Generalne skupštine UN održe proširene sjednice svojih predsjedništava, odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca i odbora ratnih vojnih invalida, nakon kojih će kod centralnih spomen-obilježja prisluže svijeće u pomen poginulim srpskim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata i svih ratova u kojima je srpski narod stradao.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: