Hram Svetog Ćirila i Metodija u izgradnji proslavio krsnu slavu (Foto) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hram Svetog Ćirila i Metodija u izgradnji proslavio krsnu slavu (Foto)

Izvor: trebinje live | Foto: Trebinje Live | Datum:24.05.2024.

 

U naselju Tini je po prvi put proslavljena slava hrama Ćirila i Metodija u izgradnji, a služena je Sveta liturgija koju je predvodio otac Aleksandar Ilić uz sasluženje sveštenika Eparhije ZHiP.

Nakon Svete liturgije je upriličena litija oko hrama i prelomljen je slavski kolač, a veliki broj stanovnika ovog naselja došao je na slavu hrama.

Nadležni paroh protojerej-stavrofor Boris Banduka je naglasio da će hram u izgradnji biti svjetilo ne samo naselja Tini, već i grada Trebinja.

"Radovi polako napreduju, a tako će se i nastaviti uz Božiju pomoć, pomoć dobrih ljudi, parohijana. U ime građevinskog odbora zahvaljujem se i Gradskoj upravi, pojedincima i institucijama koji su na bilo koji način pomogli i pomažu izgradnji hrama, da on bude naše ogledalo, ponos svih nas. Ovaj hram imaće svoju pravu misiju i imaće veoma važnu ulogu u životu svih nas, a pogotovo u crkvenom životu kao i u našem svakodnevnom da bude taj koji će da nas raduje, popravlja, a da jednim srcem i dušom dišemo za ovaj hram. Važno je da izgradnja hrama bude i naša izgradnaj", rekao je otac Boris.

 

Otac Aleksandar Ilić u svojoj besjedi je istakao da nas Gospod sabira i da on od nas pravi i zida hram.

"Gospod je taj koji zida hram, preko nas i rukama našim. On je taj koji vjeruje i sve može, onaj koji sumnje nema i sve stiže. Zato vjerujemo da će ovaj hram biti primjer i ogledalo Božijeg djelovanja na nama ovdje u ovome gradu. Svaki hram je naš hram, u svakom naselju, selu jednako je naš hram.To su nas učili i Sveta braća Ćirilo i Metod, da ljubimo jedni druge, da ljubimo Hrista i kroz pismo su nam dali kako da bogoslužimo i kako Bogu slavu da uzdižemo. Njihovim molitvama Gospode Isuse Hriste Bože naš pomiluj nas i spasi nas, Amin", poručio je otac Aleksandar.

 

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je cilj izgradnje ove crkve bio da se što više ljudi okuplja.

"Kroz vijekove nas je crkva uvijek sabirala, okupljala, a to bi trebalo da bude i u narednom periodu. Kao što smo i najavili u prethodnom periodu zajedno sa energetskim sektorom smo podržali i podržavaćemo da se ovaj hram izgradi", kazao je Ćurić. 

I članovi Udruženja "Ćirilica" su proslavili svoju slavu lomljenjem slavskog kolača. Nakon službe priređena je trpeza ljubavi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: