Usvojena “Strategija razvoja socijalne zaštite u Gradu Trebinju 2024-2029. godine” | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Usvojena “Strategija razvoja socijalne zaštite u Gradu Trebinju 2024-2029. godine”

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:10.07.2024.

 

Skupština grada Trebinja danas je, većinom glasova, usvojila „Strategiju razvoja socijalne zaštite u Gradu Trebinju 2024-2029. godine“, koju je izradio Koordinacioni tim, sastavljen od predstavnika različitih aktera sistema koji se bave pružanjem socijalnih usluga.

„Riječ je o osnovnom strateškom dokumentu u oblasti socijalne zaštite Grada Trebinja, kojim se određuju smjernice razvoja socijalne politike za narednih pet godina. Glavni ciljevi Strategije su poboljšanje zaštite siromašnih i nezaposlenih, poboljšanje uslova i kvaliteta života djece, mladih, starih i lica sa invaliditetom i razvijanje usluga u zajednici, poboljšanje usluga za zadovoljavanje socijalnih potreba porodica sa problemima u ostvarivanju funkcija te jačanje i unapređenje koordinacije sistema socijalne zaštite i informisanja, edukovanja najšire javnosti i socijalno ugroženih kategorija stanovništvam“, rekao je Miodrag Novokmet, načelnik gradskog Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu.

On je naveo da je u narednom petogodišnjem periodu planiran povećan broj dopunskih prava iz oblasti socijalne zaštite.

„Pozvao bih udruženja da se aktivno uključe u realizaciju Strategije, kako bi se određena prava, ako treba, preformulisala, prenamijenila ili uvela nova prava, ako se obezbijede adekvatna sredstva“, poručio je, u završnoj riječi, načelnik resornog odjeljenja.

Izvori finansiranja Strategije odnose se na budžetska sredstva grada, sredstva budžeta RS i ostale izvore finansiranja.

Kada je u pitanju budžet Grada Trebinja, socijalna zaštita se podstiče kroz sredstva Centra za socijalni rad, kao i u okviru budžetske stavke grantovi – za Fond solidarnosti, javne zdravstvene ustanove, Dom penzionera, sufinansiranje projekata iz socijalno-humanitarnih aktivnosti, za finansiranje projekata iz društvene brige o starima i grantove iz oblasti zdravstveno-invaliudske zaštite. Grant se isplaćuje preko Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu, a ukupna sredstva su se kretala oko 525 000 KM.

Okvirni finansijski plan za realizaciju strateških ciljeva i mjera u petogodišnjem period u iznosi 4. 956 210 KM, pri čemu bi 69,83 odsto iznosa trebalo obezbijediti iz vlastitih sredstava Grada Trebinja, za redovne djelatnosti ustanova i udruženja koja se bave socijalnom zaštitom. Na taj način, kako se navodi u Strategiji, godišnje izdvajanje iz gradskog budžeta za potrebe razvoja socijalne zaštite okvirno bi iznosilo 991. 242 KM.

Predstavnici opozicije su tokom rasprave ocijenili da je oblast socijalne zaštite u našem gradu ispolitizovana te da se, između ostalog, ne poklanja dovoljna pažnja unapređenju života pripadnika boračkih kategorija, rada Narodne kuhinje i mjesnih zajednica.

Zoran Anđušić, direktor Centra za socijalni rad Trebinje, govoreći o radu Narodne kuhinje, istakao je da je Centar za socijalni rad, sa Gradom Trebinjem i Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom, potpisao tripartitni ugovor.

„Pravo na obrok ostvaruju 63 korisnika, za 34 korisnika se obrok dostavlja na kućnu aresu, ostali dolaze sami. Iz budžeta se za rad Narodne kuhinje izdvaja 65 000 KM. Vlada RS podržava rad javnih kuhinja, Crveni krst Trebinje je posrednik u pomoći Narodnoj kuhinji, pa je u prošloj godini, preko Crvenog krsta, dobila prehrambene arktikle u vrijednosti od 5700 KM, a resorno ministarstvo je, putem Crvenog krsta, podijelilo osam tona brašna. Centar za socijalni rad izdvaja 2000 KM za troškove goriva za raspodjelu obroka. Sve je dobro organizovano, nije se desilo da ručak nije pripremljen niti podijeljen, a prije godinu i po dana u potpunosti je promijenjen jelovnik, kako bi hrana za korisnike Narodne kuhinje bila raznovrsna, uz obavezan kuvani obrok sa mesom“, pojasnio je Anđušić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: