Milosav Papić Rusima poklanja placeve na Vučjem dolu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Milosav Papić Rusima poklanja placeve na Vučjem dolu

Datum:15.05.2015.

Dođite, braćo Rusi! Poziv je uz pitanje da li će koji baćuška čuti zov starine Milosava Papića (90) iz sela Koravlica u nikšićkom kraju, na samoj granici sa Republikom Srpskom koji slovenskoj braći nudi besplatno više placeva na svom imanju u ovom lijepom dijelu Crne Gore.

Samo neka dođu! Sa tom mojom odlukom saglasni su i žena i sin. Eno im placa na Vučjem dolu, pa neka grade šta god hoće. Ima mjesta i za rakete! Ako žele daću im i imanje na Trnovačkom jezeru, katuništa podno Volujaka, sve im dajem, ne bih li svojoj duši našao mira. Jer, danas ja drhtim od tuge gledajući kuda ide Crna Gora. Imam dosta godina i kroz život su me šibali vjetrovi, a ako neko misli da se Milosav šegači, grdno se vara. Nakupilo mi se mnogo žuči, toliko da bih napustio ovo vjekovno ognjište“, kazao je starina Papić.

Priznaje Milosav da je cijelog života volio majčicu Rusiju. Uvijek mu je bilo milo čuti poruku: „Nas i Rusa trista miliona!“ A danas?

Milosav Papić

Došla neka luda vremena. Ču, Crna Gora protiv Rusije! Šaka jada uvodi sankcije Moskvi, koja je vjekovima pomagala Crnogorcima u ratu i miru. Ovi što vode državu guraju nas u ruke NATO krvnicima. O jada golemoga! Oće li se ovo ikada zvati juče?“, upitao je on.

Milosav je živa istorija kraja, koji zna napamet više od 30.000 stihova u osmercu i desetercu, koje je strpljivo skupljao, stvarao i pamtio! Još zna pjesmu koju je kao dijete učio u školi na Vraćenovićima o pogibiji kralja Aleksandra 1934. godine u Marselju i žalost u kraljevini koja je trajala mjesec i po dana. Ne odvaja se od gusala, učestvuje na festivalima, dok tankim glasom veže stihove iz bliže i daleke prošlosti. Ali, znalački govori i stihove Majakovskog, Jesenjina i Puškina!

Ko je god udario na Rusiju prošao je kao bos po trnju. Gledao sam vojnu paradu na Crvenom trgu za Dan pobjede. Svjetska sila! A ove naše baterije u Podgorici jedva da su se mogle „nakašljati“. Navraćali su kod mene gosti iz Rusije i Češke, ali vjerujte da široke slovenske duše od ruske pravoslavne nema pod kapom nebeskom“, uvjerava ovaj krepki starina.


Izvor: Novosti


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: