Predstavljeni prekogranični projekti razvoja turističke ponude | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Predstavljeni prekogranični projekti razvoja turističke ponude

Datum:27.02.2015.
Predstavnici Udruženja za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara i Pčelarske zadruge Žalfija iz Trebinja posjetili su danas Gradsku upravu i sastali se sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem sa kojim su razgovarali o planovima i realizaciji dva projekta: “Održivi razvoj turizma: preko hercegovačkih staza do dubrovačkih ostrva Elafita” i “Put meda kroz Durmitor i Hercegovinu”, koji su već dobili finansijsku podršku Evropske Unije.
Na sastanku se razgovaralo o karakteristikama, ciljevima i benefitima oba projekta.vucerevic projektiPreko hercegovačkih staza do dubrovačkih ostrva Elafita

Prema onome što je danas rečeno, vrijednost projekta “Održivi razvoj turizma: preko hercegovačkih staza do dubrovačkih ostrva Elafita” je 505.930,37 EUR, a realizovaće se u okviru Prekograničnog programa Hrvatska-BiH 2007-2013. Nosioci projekta su Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostar iz Bosne i Hercegovine i Turistička zajednica Grada Dubrovnika iz Hrvatske, dok su partneri Općina Ravno, ATA BiH, OXFAM Italija, DURA Dubrovnik, UHPA Dubrovnik, Kalipolis Italija. Među saradnicima na projektu je i trebinjsko udruženje pčelara – Pčelarska zadruga Žalfija, te Opštine Ljubinje i Neum.
Projektom, koji traje dvije godine, planira se podržati zajednički razvoj i poboljšati turistička ponuda u jugoistočnom dijelu Hercegovine (Ravno, Neum, Trebinje, Ljubinje) i dubrovačkih ostrva Elfita (Koločep, Lopud, Šipan).
Cilj projekta je osnaživanje lokalniih turističkih kapaciteta kroz promociju tradicionalnih proizvoda, kulture, prirodne, istorijske i sakralne baštine. Pored ovoga, ciljevi projekta su i obnova nekadašnjih veza i aktivnosti između stanovništva dvije zemlje u pograničnom području BiH i Hrvatske, te promocija slobodnog toka turista i specifičnih turističkih mjesta.
Ono što je možda najvažnije, ciljne grupe projekta su porodična poljoprivredna domaćinstva i gazdinstva, porodični pansioni, moteli, restorani, mikro preduzeća koja se bave turizmom, turistički operateri i agencije, institucije koje promovišu turističku ponudu područja obuhvaćenih projektom i potencijalni posjetioci projektnog područja.

Promocija meda i pčelarstva u saradnji sa Crnom Gorom

Projekat pod nazivom “Put meda kroz Durmitor i Hercegovinu” biće ralizovan u okviru prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, a njegova vrijednost iznosi 207.360 EUR. Projektom se planira kreirati takozvani “Put meda” duž koga će se promovisati proizvođači meda i biti postavljena prodajna mjesta. Jedna od prodajnih stanica meda biće smještena u Trebinju.
Projekat će finansirati Evropska Unija i to u vrijednosti od 84,7% dok će ostatak sredstava obezbijediti udurženja LINK Mostar i “Okusi Hercegovinu”, lokalne zajednice Trebinje i Gacko i Ministarstvo poljoprivrede RS.
Partneri na ovom projektu su Udruženje LINK i Udruženje “Okusi Hercegovinu” iz Bosne i Hercegovine, dok su partneri iz Crne Gore Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma CSTI.
Projektom će biti mapirani proizvođači meda, pčelarske zadruge, turističke organizacije, info punktovi, institucije u cilju jačanja kapaciteta proizvođača, udruženja i ostalih aktera obuhvaćenih projektom.

Gradonačelnik Trebinja: projekti važni za turizam u Trebinju

Nakon današnjeg sastanka gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izrazio je zadovoljstvo što su ovakvi projekti dobili podršku Evropske Unije i još jednom potvrdio strateški stav da Trebinje treba da se razvija u turističkom smislu, kao i da se saradnja sa susjednim opštinama i gradovima treba ojačati kako bi se uspostavile bolje turističke veze i ostvarila bolja ponuda za sve turiste.
Vučurević je rekao da se oba projekta baziraju na ponudama specifičnim za lokalitet što u budućnosti ima dobru perspektivu, jer su danas turisti sve više zainteresovani za takve ponude.

Grad Trebinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: