Gatačko sijelo 2015 : Najmasovniji skup Hercegovaca u Beogradu – ikada | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gatačko sijelo 2015 : Najmasovniji skup Hercegovaca u Beogradu – ikada

Datum:08.02.2015.
Klub Gačana je uz podsjećanje na gatačke ustanike Stojana Kovačevića, Bogdana Zimonjića i Pera Tunguza organizovao nezaboravno zemljačko druženje koji je okupio rekordan broj zemljaka u Beogradu. Podijeljene su plakete istaknutim pojedincima, priređen je bogat kulturno-umjetnički program, a na tomboli je podijeljeno više od hiljadu knjiga.naslovna

Sala restorana beogradskog centra „Sava” bila je pretijesna da primi sve one koji su došli na četvrto tradicionalno sijelo Kluba Gačana. Za ovu priliku pored sale prepuna je bila i galerija restorana, tako da se može zaključiti da je ovo okupljanje ujedno najmasovniji skup Hercegovaca ikada održan u Beogradu.

Trifko Vuca, Boban Drašković, Svetozar Crnogorac i Dragiša Skoko imaju razlog da budu ponosni na dobru organizaciju sabora Gačana u Beogradu. Oko 600 hercegovačkih duša uživalo je u zemljačkom druženju, a u jednom trenutku većina se našla u kolu. Igrala se proleta, orile gusle, sijelo je što zbog bogatog programa, nadahnutih govornika i bogate tombole debelo zakoračilo u naredni dan.

U izuzetnom programu punom nostalgije Klub Gačana je ove godine posebnu pažnju poklonio pojedincima koji su se istakli svojim radom i pregalaštvom, a nisu zaboravili ni veliki jubilej – 140 godina od hercegovačkog ustanka. Na velikom panou iznad bine prikazani su likovi Stojana Kovačevića, Bogdana Zimonjića i Pera Tunguza koji su sa svojim narodom zauvek srušili tursku carevinu.

Skup je počeo pjesmom „ Vostani Sebie” u izvođenju grupe ,, Tajne noćnih nota’’, da bi potom svoj blagoslov dali sveštenici Rade Zelenović i Lazar Manigoda. Gostima se potom obratio Svetozar Crnogorac, predsjednik Kluba Gačana u Beogradu. „Ovom zdravicom na baneru, koju je zapisao znameniti Luka Grđić pre više od jednog vijeka željeli smo da večeras oživimo duh Gacka u Beogradu, da podsjetimo na neprolazne, univerzalne vrijednosti sabornosti, prijateljstva, ljubavi i solidarnosti i da se sjetimo davnih teških vremena i naših slavnih predaka.

Podsetio je Crnogorac na neke od vrednosti Hercegovine: „Stara Hercegovina je skovala srpski jezik i izrodila tri sveca: Svetog Vasilija, Svetog Petra Zimonjića i Svetog Vukašina, Hercegovina je postojbina velikih ljudi, koji su dali nemjerljiv doprinos srpskom rodu, državi i srpskoj kulturi: Vuka Karadžića, Tešana Podrugovića, Savu Vladislavića, Jovana Dučića, Aleksu Šantića, Svetozara i Vladimira Ćorovića, Pera Slijepčevića…ali i srpske vitezove koji su kroz vijekove slali jata crnih gavranova na turske kule i gradove: Baja Pivljanina, Luku Vukalovića, Bogdana Zimonjića, Stojana i Petka Kovačevića, Pera Tunguza, Luku Petkovića, Petra Radovića, Gligora Milićevića, Rista Manojlovića, Mića Ljubibratića, Lazara Sočicu, Maksima Baćovića, Novicu Cerovića, Mirka Aleksića…“

U ime opštine Gacko goste je pozdravio Milan Radmilović načelnik opštine i pozvao sve zemljake koji su spremni da idejama i eventualnim investiranjima pomognu zavičaj uz obećanje da će se svima naći na raspolaganju.

Profesor Radomir Vučković osvrnuo se na rad SKPD „Prosvjeta” u Gacku, koji je i nosilac kulturnih zbivanja i čija se mreža svakodnevno širi. Najnoviji primjer je Nikšić. U bogatom programu svoje stihove recitovali su: Rajko Petrov Nogo, Božidar M. Glogovac, Dara Zelenović- Radojević i Marko Milošević. Zavičajnom pjesmom goste su podigli na noge članovi muške pevačke grupe „Tešan Podrugović” iz Gacka, a poseban pečat ovoj večeri dala je mlada Nikolina Kovačević i operski pjevač Ljubiša Begović.

Hercegovačko sijelo se ne može zamisliti bez gusala. Uz gusle su pevali Ljubiša Ateljević i Vojin Tepavčević, a veoma atraktivan folklorni nastup priredili su članovi KUD „Zelengora”.

Klub Gačana je uručio i nekoliko vrijednih priznanja istaknutim pojedincima. Vidak Kovačević, počasni predsednik Kluba Gačana uručio je povelju „Sveti Petar Zimonjić” svešteniku Radu Zelenoviću. Poznati novinar i publicista Miloš Marković uručio je povelju „Tešan Podrugović” Radoslavu Bratiću za ukupno stvaralaštvo i uređivanje „Nove Zore”

Dragiša Skoko, potpredsednik Kluba Gačana predao je novčane nagrade najboljim gatačkim studentima. Ove godine to su bile Milica Lučić i Zorica Sušić.

Slobodan Drašković darivao je prigodnim poklonima najmlađeg učesnika sijela Vuka Milićevića (4 godine) kao i najstarijeg Strahinju Guzinu (91 godina).

Na gatačkom sijelu svi rado igraju tombolu. Zna se da svaka srećka dobija, pa su tako i ove godine zahvaljujući  darodavcu Dejanu Mastiloviću i njegovoj izdavačkoj kući „Filip Višnjić” iz Beograda, domaćini uručili više od hiljadu knjiga. Oni najsrećniji dobili su najvrednije naslove ; „Sabrana djela Radoslava Bratića”, „Srpska crkva u prvom svjetskom ratu”, „Ratni ciljevi Srbije u prvom svjetskom ratu”. Pored ovih nagrada među glavnim dobicima bila je i jedna zavičajna umetnička slika i pršut.

Jedan od članova pevačke grupe „Tešan Podrugović” dobio je na tomboli gusle, ali kako su one poklon opštine Gacko, on ih je darovao poznatom ljekaru Milomiru Košutiću.

Među gostima su bili Milan Radmilović, načelnik opštine Gacko i njegov zamenik Radoica Antunović, predsjednik boračke organizacije RS general Milomir Savčić, tehnički direktori Elektroprivrede Srpske Maksim Skoko, direktor Rudnika i termoelektrane Milinko Milidrag, ambasador u MiP-u Republike Srbije Dragan Grković, zamjenika predsednika SKPD Prosvjeta Velimir Avdalović, predsednika odbora gatačke „Prosvjete” Radomir Vučković, urednik „Kvadrature kruga” Branko Stanković, dr Vukanić…

Fotogaleriju možete pogledati ovde: https://www.facebook.com/herceg.tv/photos_stream

Izvor: Slobodna Hercegovina


 
Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: