Koncert kamernog hora u Gacku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Koncert kamernog hora u Gacku

Datum:30.05.2015.

Sinoć je u Hramu Svete Trojice u Gacku sa početkom u 20:30 časova izveden koncert hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu pod dirigentskim vođstvom Rada Radovića. Organizaciju koncerta je imala Crkvena opština Gacko Opština Gacko, a povodom Trojčindana krsne slave Hrama Svete Trojice i gatačke opštine.

Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu je osnovan 2001. godine, na inicijativu mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja. Glavni rukovodilac i dirigent hora, od njegovog osnivanja do danas je Mr Rade Radović, redovni profisor. Ansambl je višestruki laureat međunarodnih horskih takmičenja. Dobitnici su mnogih priznanja, povelja i hagrada na domaćem planu, kao i Gramate ''za nesebičan duhovni doprinos i odanost Svetoj vjeri pravoslavnoj'' od mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja 2003. godine. Stilska raznovrsnost repertoara Hora predstavlja svojevrsni presjek muzičkog stvaralaštva na polju pravoslavne duhovne muzike kroz vijekove: od zapisa nepoznatih pojaca i pisara HV – XVIII vijeka – bisera najznačajnijih kompozitora srpske i ruske horske duhovne muzike XIX i XX vijeka, do djela savremenih autora, čije se stvaralaštvo jednim dijelom oslanja na stariju horsku muziku, ali sadrži i potpuno slobodne horske kompozicije, samo nadahnute bogoslužbenim tekstovima.

U prepunom Hramu Svete Trojice Hor se predstavio izuzetnim programom, što je kod publike izazvalo posebno osjećanje za pripadnost nečem uzvišenom, te je poslije svake kompozicije gromoglasan aplauz trajao duže nego što je uobičajeno na takvim koncertima.

Herceg TV


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: