Porodice nestalih očekuju da se konačno utvrdi istina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Porodice nestalih očekuju da se konačno utvrdi istina

Datum:02.06.2015.
Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić razgovarao je danas u Nevesinju sa porodicama poginulih  boraca i nestalih civila o mogućnostima ubrzanja procesa traženja i identifikacije nestalih lica srpske nacionalnosti.

U Spomen kosturnici na Gvozdu pohranjeni su posmrtni ostaci 61 tijela za koje još uvijek nije utvrđen identitet iako je većina porodica  koje traže svoje nestale srodnike dala krvne uzorke. Porodice  smatraju  da je  proces identifacije usporen  2008. godine kada je počeo sa radom Institut za nestala lica BiH. Tvrde da je bilo  i opstrukcija  kada je u pitanju utvrđivanje sudbine srpskih žrtava. Očekuju da će aktiviranjem   Republičkog centra za istraživanje  ratnih zločina proces traženja nestalih biti odblokiran i da će porodice dobiti više upotrebljivih informacija o sudbini svojih najmilijih koji se vode kao nestali više od dvadeset godina.

Direktor Centra Milorad Kojić podjeća da je već duže vrijeme  u Republici Srpskoj  prisutno nepovjerenje radom Međunarodne komisije za traženje nestalih, odnosno njihove laboratorije i da je zato u Banjaluci u okviru  Zavoda za sudsku medicinu počela identifikacija posmrtnih ostataka.

 – Stvorene su sve pravne, finansijske i tehničke pretpostavke da se krene sa ovom aktivnosti i trenutno se vrši uzimanje krvnih uzoraka od porodica – pojasnio je Kojić.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Aljonka Dželetović smatra da je jedan od razloga  opstrukcije identifikacije posmrtnih ostataka u spomen kosturnicama u Republici Srpskoj to što je nad žrtvama izvršen zločin.

 – Eventualno utvrđivanje istine pokrenulo bi mnoga pitanja i zato se srpske žrtve skrivaju – upozorila je Dželetović. Ona je najavila da će od porodica tražiti da ponovo daju uzorke krvi koji bi bili poslati u laboratoriju u Banjaluci.

U Hercegovini je u proteklom ratu nestalo 431 lice srpske nacionalnosti, najviše na području Mostara i Konjica. I danas je nepoznata sudbina 98 osoba.

Radio Nevesinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: