Obilježavanje 140. godišnjice Nevesinjske puške 10.i 11. jula | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Obilježavanje 140. godišnjice Nevesinjske puške 10.i 11. jula

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio nevesinje | Datum:04.07.2015.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS i Opštine Nevesinje 10. i 11. jula biće proslavljena 140. godišnjica  Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška.
U okviru manifestacije  biće obilježena  još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja – Uloški ustanak iz 1882.godine i prvi oružani otpor protiv fašizma 1941. godine u selu Drežanj.

Delegacije Opštine i Opštinske boračke organizacije  u petak ujutro kod  spomen obilježja u Kifinu Selu, Morinama, Biogradu  Drežnju i Trusini upaliće svijeće.

Centralna svečanost „Nevesinjske puške“ biće održana na Gradskom trgu sa početkom u 20:30 časova. Dolazak u Nevesinje su najavili visoki republički zvaničnici, predstavnici boračkih organizacija i brojni gosti.  Kulturno-umjetnički program je koncipiran u duhu izvornosti i tradicije sa dobro ukomponovanim istorijskim crticama i muzičkim sadržajima. Nastupiće KUD „Nevesinje“, orkestar sastavljen od nevesinjskim muzičkih umjetnika, hor OŠ „Risto Proroković“, vokalni solisti Milivoje Grahovac, Jelena Grubačić, Marija Pejičić i Goran Duka i narodni guslar Miroslav Šiljegović.

Prije centralne svečanosti u Gradskoj galeriji biće otvorena izložba portreta „Heroji Hercegovine“ autorke Biljane Ristić koja je na čudesan način, na kamenim pločama,  oslikala najviđenije junake Hercegovačkog ustanka.

U subotu, 11. jula kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima  u 10:00 časova biće služen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće.

Tokom saborovanja u Krekovima  biće priređena  takmičenja u sokolskim disciplinama: bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i potezanje klipa.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili - turskoj carevini. Prije tačno deset godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

 

Tri nevesinjske puške – ponos Nevesinja

 Prva "Nevesinjska puška" izbila je 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, i ubrzo se proširila na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize.

Rezultat ovog rata bilo je priznanje nezavisnosti Srbije i Crne Gore, te austrougarska okupacija BiH na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Druga "Nevesinjska puška", poznatija kao "Uloški ustanak", izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu, zbog donošenja takozvanog "Vojnog zakona" o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

"Nevesinjska antifašistička puška" predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. juli.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: