Nevesinje: Poetsko veče pjesnikinje Anželike Nikoline Kučinar | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: Poetsko veče pjesnikinje Anželike Nikoline Kučinar

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:13.01.2019.

U Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je upriličena promocija zbirki pjesama, "Dah vječnosti" i "Miris čežnje", naše sugrađanke Anželike Nikoline Kučinar.

Kao što je tokom pisanja u pjesme unosila snažne emocije, Anželika je i sinoć, govoreći svoje stihove, otvorila i srce i dušu. Vješto ukomponovani muzički tonovi pjesmama su dali dodatnu ljepotu.

Izvode iz recenzija profesora Radomira Ćuka i Đorđa Dabarčića čitala je rukovodilac Galerije Nada Ilić.

Zbirka pjesama "Dah vječnosti" satkana je od dva ciklusa pjesama. U prvom ciklusu pjesnikinja nam donosi poetske slike prepune srpskog stradanja u vijeku iza nas i, kako kaže profesor Đorđe Dabarčić, one "čine ovu zbirku pjesama svjedočanstvom koje se ne može i ne smije izgubiti u zamršenom kolopletu istorije". U drugom ciklusu pjesama ove zbirke Anželika Kučinar iznosi pred čitaoce slike zavičaja i njoj dragih ljudi, bogato ukrašene ljubavlju i toplinom.

Osvrt na zbirku "Dah vječnosti" dao je i pisac Veselin Gatalo.

"U svojim pjesmama Anželika Kučinar ne krije oči pune suza dok piše o patnji ljudskoj, dječijoj, majčinskoj, nosi ih kao ordenje na uvid svima koji još nisu izgubili suze, saosjećanja i strah za vlastitu besmrtnu dušu", zapisao je Gatalo.

Zbirka pjesama "Miris čežnje" ljubavnog je karaktera, o čemu najbolje svjedoče riječi iz recenzije profesora Ratomira Ćuka: "Kad zbirka ’Miris čežnje’ stigne u ruke znatiželjnika, oni će pronaći u njoj sebe, treptaje vlastitih damara, vratiti u sjećanje sve ljubavi i radosti, sve ono što su snivali i o čemu sanjaju".

Atmosferu u Gradskoj galeriji sinoć su osim stihova, koje je govorila autorka, upotpunili zvuci klavira, violine i gitare u izvođenju Marije Radović, Marije Pejičić, Vasilija Kučinara, kao i prelijepi glas mlade solistkinje Antonele Pejičić.

Autorka Anželika Kučinar zahvalila se svojim Hercegovcima na ukazanoj pažnji i podršci.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: