Promovisana knjiga “Mi znamo sudbu – antologija srpskog pjesništva 20. vijeka o nacionalnom stradanju” autora Ranka Popovića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promovisana knjiga “Mi znamo sudbu – antologija srpskog pjesništva 20. vijeka o nacionalnom stradanju” autora Ranka Popovića

Izvor: Radio Trebinje | Datum:20.06.2019.

U amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje večeras je predstavljena knjiga Mi znamo sudbu – antologija srpskog pjesništva o nacionalnom stradanju u dvadesetom vijeku, koju je priredio akademik Ranko Popović.

Popović je rekao da knjiga sadrži srpsku poeziju i obuhvata vrijeme Balkanskih ratova, Prvi i Drugi svjetski rat, uvijek stradalno Kosovo kao pjesnička tema od 1945. godine do današnjih dana, zatim rat koji je pratio raspad bivše Jugoslavije i na samom kraju vijeka, rat NATO-a protiv Srbije 1999. godine.

On je dodao da je ovom antologijom obuhvaćeno više od 150 pjesnika i oko 300 pjesama.

“Do samog sklapanja knjige tragao sam za pjesmama koje govore o zločinima u istočnoj Srbiji, o stradanju našeg svijeta po logorima u Doboju, Žegaru kod Bihaća i drugim logorima, tako da sam se zapitao da li je ijedan srpski pjesnik pisao o tome. Njihova suština je da su bili prvi koncentracioni logori u svjetskoj istoriji, koji su planski otvarani za uništavanje jednog naroda”, naglasio je Popović.

Prema njegovim riječima, 20. vijek zapamćen je po istoriji logora koju su kreirali nacisti i sovjetski komunisti, a o srpskom stradanju od austrougarske monarhije niko nije rekao ni riječ.

Ranko Popović rođen je 1961. godine u Zalomu kod Nevesinja. Školovao se u Sarajevu gdje je 1985. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu. Magistrirao je 1990. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, a 2005. doktorirao u Banjaluci.

Zaposlen je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci kao redovni profesor za predmet Srpska književnost 20 vijeka.

Popović je autor knjiga “Zavjetno pamćenje pjesme”, “Čin prepoznavanja”, “Ogledi o srpskom pjesništvu”, “Humor u Andrićevim romanima”, “Ogledi o srpskoj prozi 20. vijeka”, “Gorka vedrina Istoka”, “Članci i prikazi”, “Pedeset godina pozorišta Prijedor”, a uređivao je i ediciju Zavoda za udžbenike Republike Srpske “Pjesnički izbor”.


O knjizi su govorili akademik Branko Letić, doc. dr Vladan Bartula i priređivač.

 
 
Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: