Tribina u Nevesinju: Očuvanje ćirilice pitanje opstanka srpskog naroda | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Tribina u Nevesinju: Očuvanje ćirilice pitanje opstanka srpskog naroda

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:23.09.2019.

Oštinska boračka organizacija i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Nevesinje sinoć su u Gradskoj galeriji organizovali tribinu pod nazivom „Ćirilica – pismo pravoslavnih Slovena“. Kulturno-istorijsko veče priređeno je sa ciljem da se ukaže na značaj očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Gost večeri bio je pisac i novinar iz Moskve Boris Zemcov koji se kao ruski dobrovoljac borio u redovima Vojske Republike Srpske. On je upozorio da, iako je rat završen, svjetski poredak nastavlja sa pokvarenom politikom koja više ne koristi oružje, ali nastavlja da „bombarduje“ kulturu, jezik i pravoslavlje. Smatra da se sa sličnim problemima danas suočava i Rusija, ali je dodao da će uvijek biti spremna da podrži srpski narod u očuvanju tradicije i kulture.

Pravoslavni publicista i prevodilac Ranko Gojković naglasio je da je ćirilica pismo koje u sebi sakriva jedan duboko sakralni smisao. Smatra da su Srbi mnogo više izgubili prelaskom sa crkveno-slovenskog jezika na savremeno služenje i vukovski jezik.

̶ Duhovni smisao i ohristovljenost crkveno – slovenskog jezika je jedno blago kojeg se ne treba tako lako odricati ̶ istakao je Gojković.

Predsjednik Udruženja za odbranu ćirilice „ Dobrica Erić“ Miodrag Kojić rekao je da se ovo udruženje zalaže za javnu upotrebe ćirilice u skladu sa Ustavom Republike Srbije kao jedinog službenog pisma srpskog jezika.

Prema njegovim riječima, postoji problem što srpski školarci u školama po Pravopisu „Matice Srpske“ uče da je, osim ćirilice, standardno pismo srpskog jezika i latinica.

̶ To je bilo samo u vreme srpsko – hrvatskog jezičkog jedinstva. Po sadašnjem Ustavu Srbije, i međunarodnoj standardizaciji srpski jezik se piše isključivo ćirilicom ̶ istakao je Kojić.

Kako je naveo, oni koji odlučuju o jeziku moraju da poštuju zakon, Ustav i jezičku standardizaciju i shodno tome djeca u školama treba da uče da se srpski jezik piše ćirilicom. On je ukazao da Beograd mora da pokaže da mu je stalo do ćirilice da ona ne bi bila progonjena u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Književnik Momčilo Golijanin pročitao je svoju humoresku posvećenu borbi za očuvanje ćirilice.

Kompozitor i pisac Goran Duka govorio je stihove Dobrice Erića, a potom je premijerno izveo pjesmu posvećenu ruskom dobrovoljcu Konstantinu Bogoslovskom koji je 1993. godine poginuo kod Višegrada.

Na kraju tribine u diskusiju o ćirilicu uključili su se i posjetioci.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: