Vujičić: Nedostaju radnici u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Vujičić: Nedostaju radnici u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji

Izvor: Srna | Datum:31.03.2018.

Najviše radnika u Republici Srpskoj nedostaje u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji, izjavio je direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić.

Vujičić je naveo da radnika nedostaje i u drvoprerađivačkoj industriji, a treba ih i u mašinskoj za zanimanja koja su u vezi sa obradom metala i sa radom sa metalom.

"Kada je visoka stručna sprema u pitanju radnika nedostaje u informacionim tehnologijama", rekao je Vujičić za "Nezavisne novine".

On je istakao da je u ovoj godini planiran projekat zapošljavanja putem regresnog plaćanja doprinosa, a odnosi se na regresno plaćanje doprinosa u realnom sektoru u preduzećima koja su zaposlila radnike u 2017, što će nastaviti i u 2018. godini.

Vujičić je pomenuo i projekat zapošljavanja pripravnika, kojim će biti obuhvaćena djeca poginulih boraca, svršeni studenti, zatim projekat "Zajedno do posla" namijenjen zapošljavanju demobilisanih boraca, kao i projekat zapošljavanja izbjeglih, raseljenih lica i povratnika.

Prema njegovim riječima, u planu je i projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju posebnih ciljnih grupa, koji se odnosi na žene žrtve porodičnog nasilja, te projekat obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika, čime će poslodavcima biti data mogućnost da obuče potrebne profile radnika.

Vujičić je objasnio da se pojedinačni iznosi po radniku, koje poslodavci mogu dobiti, kreću od 5.000 do 9.000 KM, a pripravnički staž za djecu poginulih boraca finansira se u cijelosti u iznosu od 9.500 KM, dok će za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju radnika biti isplaćivano 1.000 KM po radniku.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: