Bileća: Mljekara 'Pađeni' - prepoznatljivi hercegovački brend | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Bileća: Mljekara 'Pađeni' - prepoznatljivi hercegovački brend

Izvor: Capital.ba | Datum:06.11.2018.

Bračni par Radomirka i Nenad Vukoje iz Bileće prije 18 godina odlučio je da pokrene malu mljekaru „Pađeni“ u kojoj su radili samo njih dvoje. Iako je početak bio neizvjestan, velikim zalaganjem i vjerom u ono što rade, Radomirka i Nenad uspjeli su da od svoje firme naprave jedan od najprepoznatljivijih brendova u BiH i regionu.


Mljekara „Pađeni“ osnovana je 1999. godine u Bileći i početni kapacitet je iznosio skromnih 130 litara na dan. Danas je to savremno opremljen pogon koji ima dnevni kapacitet prerade do 50.000 litara svježeg mlijeka, koje se otkupljuje od oko 950 kooperanata sa područja 16 opština Hercegovine, Romanije i Podrinja.

Njihovi proizvodi prodaju se u trgovinama širom BiH, izvoze u Crnu Goru, a u planu je i širenje na tržište Evropske unije.

Vlasnik Mljekare „Pađeni“ Nenad Vukoje kaže da su na samom početku samo on i supruga radili u ovoj mljekari, dok su danas izrasli u poslodavca koji zapošljava značajan broj radnika i ima veliki broj kooperanata.

Danas zapošljavamo 120 radnika od kojih petnaestak posjeduje visoku stručnu spremu. Početak je, kao i svaki drugi, bio pun neizvjesnosti ogromne volje, želje i hrabrosti da se samo uspije opstati i prehraniti porodicu“, kazao je Vukoje.

Najprepoznatljiviji proizvodi Mljekare „Pađeni“ su tradicionalni proizvodi kao što su mladi kajmak, kajmak iz mješine, sir iz mješine, kao i torotan. U ovoj kompaniji kažu da se svi proizvodi spremaju na tradicionalan način po receptima naroda koji žive na ovim prostorima.

U planu širenje i na tržište EU
Vukoje kaže da su njihovi proizvodi, kada su u pitanju strana tržišta, zasad prisutni samo u Crnoj Gori, ali ne planiraju na tome da stanu. Tržište EU i te kako je interesantno za ovu kompaniju.
Naši proizvodi su trenutno prisutni na području Crne Gore, a planiramo izvoz širiti i prema EU i drugim zemljama, jer imamo već izvoznički broj, kada nam se ukaže prilika. Za izvoz je kompletan program atraktivan i on je plasiran u Crnoj Gori“, kaže Vukoje.

Mljekara „Pađeni“ je jedna od kompanija koja je u proteklom periodu unaprijedila svoje poslovanje uz podršku EBRD-a i EU kroz projekat “Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH-SME-CSF)”, a koji pomaže ovim preduzećima da uvedu potrebno unapređenje u proizvodnim linijama i svoje poslovanje usklade sa EU direktivama u području zaštite okoline, profesionalnog zdravlja i sigurnosti, te kvaliteta proizvoda i sigurnosti.

Vukoje kaže da u narednom periodu planiraju povećanje obima otkupa, prerade kao i prodaje za 23 odsto, zatim ulaganje u preradu, otkup i distribuciju još oko million KM, a za šta su već napravljeni poslovni planovi.

Realizacijom pomenutih planova bićemo osposobljeni da možemo preraditi do 100.000 litara mlijeka“, kazao je Vukoje.

Preduzeće svake godine ima dobre poslovne rezultate iskazane po povećanju prometa, prerade, otkupa mlijeka, ulaganja u proizvodnju, otkupa i distribucije gotovih proizvoda.

U Mljekari „Pađeni“ posebno vode računa o zaposlenima, a mnogi od njih su dugogodišnji radnici ove bilećke kompanije.

U firmi radim od njenog osnivanja, tačnije 18 godina. Prošla sam kroz sve njene razvojne faze. Na početku sam radila više poslova, a sada radim kao šef proizvodnje. Zadovoljna sam uslovima kao i napredovanjem na poslu, radnim uslovima i ličnim primanjima”, kaže radnica Vesna Bošković.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: