Demofest: Drugo veče završeno, još 13 bendova u finalu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Demofest: Drugo veče završeno, još 13 bendova u finalu

Izvor: RTRS | Foto: demofest.org | Datum:18.07.2015.
Druga grupa polufinalista, belgijska rok senzacija Trigerfinger, te beogradski Iri FM i slovenački Lou pik čarli, obilježili su sjajnim nastupima drugo veče osmog Jelen Demofesta, koje je održano 17. jula na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Jelen Demofest 08 (foto: demofest.org) -

Prolazak u posljednji krug izborilo je još šest takmičarskih demo sastava, pa ćemo tako finalne večeri slušati ukupno 13 bendova, dok su u sklopu revijalnog programa zvijezde večeri trio Trigerfinger publici priuštile nesvakidašnji rok spektakl.

Mjesto u finalu obezbjedio je i drugi banjalučki bend u ovogodišnjem takmičarskom programu, sastav Vudu Mojo. Završne večeri, na bini će im se pridružiti tri hrvatske grupe, i to Rezerve iz Tučepa i Makarske, Nord iz Rijeke, te zagrebački Felon. Listu finalista kompletirali su novosadski bend Volfram, koji kombinuje stoner rok sa elektronskom muzikom, i neobična kantri postava Fed Horses iz slovenačkih gradića Logatec i Sveti Peter.

Na drugom polufinalu sviralo je čak 17 izvođača, pa je publika, koja se nakon nekoliko prvih nastupa okupila u značajnom broju, mogla da uživa u još većoj raznovrsnosti žanrova. Zoran Stajčić, član žirija, u toku večeri je izjavio da je drugo takmičarsko veče bilo još kvalitetnije od prvog, što je napravilo dodatne poteškoće stručnom žiriju pri formiranju konačne selekcije od 13 finalista.

I ove godine dodijeljena je nagrada za najboljeg novinara Jelen Demofesta, koju je odnio Zoran Tučkar, novinar portala muzika.hr.

Pola sata prije ponoći na binu je izašao i prvi revijalni bend, slovenački punkeri Lou pik čarli, a osvajači trećeg mjesta na prethodnom Jelen Demofestu su se vratili u Banjaluku nakon kraće turneje po Hrvatskoj. Energičnom polučasovnom svirkom predstavili su pjesme koje će se naći na njihovom albumu, planiranom za jesen ove godine. Iako je bio predviđen i nastup prošlogodišnjih vicešampiona, sastava Punkart, on je odgođen za finalno veče, pa se odmah započelo sa pripremom scene za headlajnere druge večeri, grupu Trigerfinger.

Tehnička priprema je trajala nešto duže, ali već pri prvim taktovima uvodne pjesme „Blek Penik“ svim prisutnima je postalo jasno i zašto. Kastel je doslovno podrhtavao u ritmu bubnjeva i bas gitare bučne belgijske trojke, koja se, u svom stilu, pojavila u odijelima bez obzira na visoke temperature. Nizale su se pjesme nabijene žestokim ritmom, a prvo usporavanje je došlo tek sa numerom „On maj niz“, u kojoj je harizmatični frontmen Ruben Blok pokazao fantastične vokalne sposobnosti. Ritam je ponovo ubrzan uz „Maj bejbi s gat an“, Ruben je skinuo svoj šljašteći plavi sako, što je bila jasna najava vrlo intenzivnog nastavka, a tokom „Ol dis densin araund“ je i publika otpočela sa plesom.

Nastup Trigerfingera je obilovao savršenim solo dionicama i interakcijom sa publikom, a trojica muzičara iz zemlje piva i čokolade su istinski šoumeni, pa su, između ostalog, rukovali reflektorima, rukama “tukli” činele i konstantno animirali posjetioce. Pohvalili su organizatore festivala za odrađeni posao, a žestoki jednoipočasovni maraton okončan je obradama slavnih hitova „Aj folou rivers“ (Liki Li, origin.), kada je bubnjar Mario Gosens palice i činele zamijenio noževima i čašama, te veoma čvrstim aranžmanom hita „Men Daun“ (Rijana).

Da i regionalna scena ima vrhunske muzičare i šoumene, pokazao je beogradski Iri FM. Odmah na početku, frontemen benda Vukašin Marković Vuki pozvao je publiku da pozdravi Jelen Demofest takmičare, među kojima je i Iri FM bio 2009. godine.

„Šta god da se desi na kraju takmičenja, ne treba da se obeshrabrite već samo ‘pičite’ dalje“, poručio je Vukašin, jasno aludirajući na sopstveno iskustvo u najvećem regionalnom demo takmičenju.

Odmah potom su sjajni rege muzičari zasvirali „Babilon“, ekspresno podižući nivo energije u već pomalo iscrpljenoj publici. Kada je Vukašin pozvao posjetioce da uđu u foto pit, a čitav sastav nastavio sa širenjem pozitivnih vibracija, Jelen Demofest publika je već bila spremna da do četiri sata poslije ponoći bez odmora pleše i uživa u sjajnim ritmovima.

Program je još jednom okončan uz afterparty banjalučkog Di džej Arsola, a osmi Jelen Demofest završava se večerašnjim finalom takmičarskog programa te nastupima sastava TBF, Hulahop i Pankart u revijalnom programu.


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: