Naučnici konačno uspjeli da vrate vrijeme | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Naučnici konačno uspjeli da vrate vrijeme

Izvor: Agencije | Datum:16.03.2019.

Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju, uz pomoć kolega iz Švajcarske i SAD, napravili su nešto što se protivi zakonima fizike. Oni su, pomoću kvantnog računara, uspjeli da promjene tok vremena.

Koristeći elektrone i principe kvantne mehanike, istraživači su uspjeli da vrate vrijeme. Tačnije, ko god da je u tom trenutku posmatrao računar vidio bi događaje kao da se vrijeme vratilo nekoliko sekundi unazad.

Ne samo da bi ovo otkriće moglo da promjeni naše shvatanje i upotrebu kvantnih računara i kvantne mehanike, već i neke zakone fizike.

Iako je trenutna tehnika prilično komplikovana, istraživači se nadaju da bi ona vremenom mogla da se poboljša i da postane pouzdanija i preciznija.

U istraživanju objavljenom u časopisu Sajantifik riports  navodi se da je za istraživanje korišćen IBM-ov kvantni kompjuer.

Vođa istraživanja doktor Gordi Lesovik je istakao da su on i njegov tim “vještački stvorili stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od onoga u kome se kreće termodinamička strijela vremena”.

Tokom eksperimenta istraživači su otkrili da, ako koriste samo dva kubita (qubit - sastavni dio kvantnog kompjutera), ostvaruju uspjeh u čak 85 odsto slučajeva. A kada dodaju još jedan kubit, pojavljuju se greške, pa procenat uspješnosti opada.

Naučnici se nadaju se da će uspijeti da dorade algoritam kako bi mogli da obuhvate još više kubita i smanje broj grešaka, odnosno povećaju preciznost.


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: