Ništa ne opstaje u Dalolu: Prelijepa depresija u kojoj ne žive ni najsitniji organizmi | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Ništa ne opstaje u Dalolu: Prelijepa depresija u kojoj ne žive ni najsitniji organizmi

Izvor: B92 | Datum:06.12.2019.

Bez obzira na nepovoljne uslove, mikroorganizmi uspijevaju da opstanu gdje god da se pronađu, međutim, istražujući nepogodna mesta za život na Zemlji naučnici su otkrili da postoji mjesto od kojeg su "odustali“ čak i uporni mikroorganizmi.

Naučnicu su pojedine organizme testirali na ekstremno niskim i visokim temperaturama, i uspjeli su da prežive, ali u vizuelno prelijepom Dalolu ne opstaju, jer je ispunjen sumpornim jamama, otrovnim gasovima i barama s kiselom solju.

Dalol se nalazi u pustinji Danakil, u Afarskoj depresiji u Etiopiji. Na mjestu na kome se sudaraju tri tektonske ploče, cijelo ovo područje je veoma nepredvidivo i surovo. Za sada se nalazi 100 metara ispod nivoa mora i još tone, ali dok ne bude poplavljeno, piše Veder netvork.

Ovo je jedno od najtoplijih mjesta na svijetu, zvanično najtoplije nenaseljeno, gde temperatura čak ni zimi nije ispod 45 stepeni Celzijusovih, a takođe je i mjesto najaktivnijih vulkanskih područja. U krateru se nalazi vruća, slana i kisela voda, ai sam krater je pun soli i otrovnih gasova koje ni "sveotporni" mikroorganizmi ne mogu da podnesu.




Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: