Trg u Nijagari nazvan po Nikoli Tesli | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Trg u Nijagari nazvan po Nikoli Tesli

Izvor: Tanjug | Foto: Tanjug | Datum:16.01.2020.

 U kanadskom gradu Nijagari zvanično je proglašen Trg Nikole Tesle.

 Ime trga proglašeno je proklamacijom koja je 13. januara uručena direktoru Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću.

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovječanstvo krajem 19. vijeka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema.

Danas se skoro sva električna energija na svijetu proizvodi po tome principu.
Živković kaže da ta lijepa vijest dolazi u godini u kojoj škola obilježava dva jubileja - deceniju postojanja i deset godina obilježavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu.

- Ovaj uspjeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srpskog jezika, vjere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i djela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gde danas živimo - istakao je on.Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: