Feministkinje protiv uslova za misice: ''To je neprihvatljivo'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Feministkinje protiv uslova za misice: ''To je neprihvatljivo''

Izvor: ATV | Datum:20.10.2021.

Francuske aktivistkinje za ženska prava digle su tužbu protiv organizatora izbora za Miss Francuske zbog diskriminacije, jer ne dopušta kandidovanje djevojkama nižim od 170 centimetara.

Grupa  Osez le féminisme  (Usudi se na feminizam) skupa s tri odbijene kandidatkinje optužuje organizatore, firme  Miss France i Endemol, za diskriminaciju na radu.

Tvrde da je neprihvatljivo da je za kandidatkinje za izbor za miss preduslov da budu više od 1,70 metara, neudate i "reprezentativne za ljepotu".

Francuski zakon o radu zabranjuje firmama diskriminaciju na osnovu godina, porodičnog stanja, tjelesnog izgleda ili morala, objasnila je za FP Violaine De Filippis-Abate, advokatica skupine Osez le féminisme, piše Jutarnji.hr.

Sad je glavno pitanje mogu li se francuske takmičarke za izbor mis tretirati kao radnice.

Takmičarke potpisuju ugovor, ali to nije ugovor o radu. Međutim, tužiteljke se pozivaju na raniju odluku suda iz 2013, kad je bivši kandidat za Mistera Francuske tužio organizatore iz sličnih razloga.

Sljedeće takmičenje za Miss Francuske zakazano je za 11. decmebra u Caenu na sjeveru Francuske.


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: