Trebinje od srijede, 20. jula u znaku 65. Festivala festivala | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Trebinje od srijede, 20. jula u znaku 65. Festivala festivala

Izvor: Radio Trebinje | Datum:18.07.2022.

Grad Trebinje će od srijede, 20. jula biti domaćin 65. Festivala festivala, na kojem će nastupiti najbolja amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

Takmičarski dio programa otvara komad „Danilo“, po tekstu i u režiji Dragana Koprivice, u izvođenju ansambla Bjelopoljskog pozorišta.

Do utorka, 26. jula, na sceni Kulturnog centra biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Crvenke, Bugojna, Zagreba, Skoplja, Trstenika i Trebinja.

Sve predstave se igraju u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje od 20 časova i 30 minuta, a ulaz je slobodan.

Uoči nastupa ansambla Bjelopoljskog pozorišta, Festival će svečano otvoriti gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala festivala Mirko Ćurić.

Prethodno će, u Galeriji Kulturnog centra, od 20 časova biti otvorena izložba Narodnog pozorišta Beograd “Borislav Grigorović, reditelj”, autora Dragice Gaćeše.

U četvrtak, 21. jula, na programu je predstava “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke, koju rediteljski potpisuje Igor Pavlović.

Teatar FEDRA Bugojno ljubiteljima pozorišta predstaviće se u petak, 22. jula, komadom “Biti Hamlet”, u adaptaciji i režiji Senada Milanovića.

Divan teatar Zagreb izvešće predstavu „Antigona“ u subotu, 23. jula, u režiji Kristijana Žan Mišela Jalžečića a dan kasnije nastupa Čekori pozorište Skoplje komadom „Glasovi“ Ljubomira Moreva, u režiji Maje Đurčevske.

Takmičarski program Festivala u ponedjeljak, 25. jula nastavlja se ostvarenjem „Srpska drama“ Siniše Kovačevića, u izvođenju Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea KUD-a „Vuk Karadžić“, u režiji Miloša Miloševića Šike.

Posljednjeg dana manifestacije, ansambl Gradskog pozorišta Trebinje izvešće komad „Zamalo pred vratima“ Igora Svrdlina, u režiji Darka Kurtovića.

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je u utorak, 26. jula, nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje “Festival u objektivu” od 22:30 časova te večeri muzike i humora Dragana Koprivice, koje počinje u 23 časa, na terasi Kulturnog centra.

Žiri Festivala festivala, u sastavu: Nemanja Savković, reditelj, Dimitrije Jovanović, reditelj i Trajče Kacarov, dramaturg, najboljima će dodijeliti nagrade Festivala festivala „Zlatne maske“, a voditelj razgovora o festivalskim predstavama, koji će biti organizovani svake večeri na platou Kulturnog centra, biće reditelj Aleksandar Volić.

Prema propozicijama Festivala, „Zlatne maske“ se dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

Zlatna maska koja se dodjeljuje za najbolje rediteljsko ostvarenje ubuduće će nositi ime „Borislav Grigorović“, u čast velikog reditelja i dugogodišnjeg člana Umjetničkog savjeta Festivala festivala.

Stručni žiri, po slobodnoj procjeni, može da dodijeli Diplomu festivala pojedincima ili kolektivu koji su postigli zapažene umjetničke rezultate u kategorijama koje nisu predviđene za „Zlatnu masku“.

Najbolju predstavu festivala, po svom izboru, nagradiće i žiri publike, u sastavu: Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja, Božidar Stajčić, Zoran Milošević, Jelena Prtilo i Dragan Živanić. Žiri publike će birati i najboljeg protagonistu večeri.

U bogatom pratećem programu Festivala biće priređene izložbe, promocije knjiga, projekcije dokumentarnih filmova, a biće organizovana i tribina na temu “20 godina obnovljenog Festivala festivala”.

Ni ove godine na ulicama Trebinja neće izostati muzičko-scenski performansi Ulično pozorište – pučki teatar „Ibijevo ćoše“, u izvođenju glumaca i ostalih umjetnika iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnom programu. Kralj Ibi je, po tradiciji, glumac Darko Kurtović, a organizator i reditelj programa Ana Grigorović iz Beograda.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje Trebinje i Kulturni centar Trebinje, a pokrovitelj Grad Trebinje.

Festivalska dešavanja mogu se pratiti na stranici FESTIVAL FESTIVALA 2022 na portalu Radio Trebinja, kao i u programu Radio Trebinja, u emisiji „Festivalska hronika“, svakodnevno, od 17 časova.


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: