Čeh proglasio državu između Srbije i Hrvatske | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Čeh proglasio državu između Srbije i Hrvatske

Datum:21.04.2015.
Na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske „proglašena je“ najmanja „nezavisna suverena država“ na Balkanu, površine sedam kvadratnih kilometara.
To je država Liberland, u koju njen „predsednik“ Čeh Vit Jedlička poziva sve koji poštuju princip „živi i pusti druge da žive“, a nisu ekstremisti, prenosi agencija Beta.

Liberland leži na obalama Dunava, između Bačkog Monoštora i Zmajevca.

Jedlička tvrdi da je „država“ nastala potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, jer je osnovana na ničijoj zemlji, koju u okviru razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska.

„Cilj osnivača nove države jeste da stvore društvo u kojem mogu da prosperiraju pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcionisanje država i sve gori uslovi za život ljudi. Osnivače inspirišu Monako, Lihtenštajn ili Hongkong“, piše na zvaničnom sajtu nove „države“.

Vit Jedlička iz marginalne stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsjedniku Češke Vaclavu Klausu, izrazio je nadu u saopštenju da će „nezavisni, suvereni Liberland“ najpre priznati upravo Srbija i Hrvatska, kojima se sprema da pošalje diplomatske note o tome, a da će ga potom priznati i ostale države svijeta.

Liberland ima zastavu, grb, „ustav“ i „zakone“, a iako se zastava zavijorila tek početkom ove sedmice, već dijeli „državljanstva“ i poziva sve pod uslovom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi ni zločince kažnjene za teža krivična djela.


Izvor: Agencije/IN4S

Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: