Zadužbinarski koncert u Kulturnom centru:''U čast predaka za budućnost potomaka'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Zadužbinarski koncert u Kulturnom centru:''U čast predaka za budućnost potomaka''

Izvor: radio trebinje | Datum:01.03.2024.

Pravoslavno sportsko udruženje “Sveti Srb i ja” i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, uz domaćinstvo i pokroviteljstvo Grada Trebinja, večeras su u Kulturnom centru organizovali Zadužbinarski koncerat pod nazivom “U čast predaka, za budućnost potomaka”.

Nastupilo je 80 umjetnika, članova orkestra i hora Krfskog Konzervatorijuma talentovanih muzičara “Odion” i Muzičke škole Krfa, sa solistom mecosopranom Stamatinom Karidi, pod upravom maestra Kimonasa Čitirisa.

 

Dimitrije Stikić, predsjednik Udruženja „Sveti Srb i ja“ kaže da su zadužbinarski koncerti počeli prije dvije godine i da je ovo 13. koncert, dodajući da su nastavak projekta „Stopama naših predaka“, koji je počeo 2012. godine.

„Mi u kampu okupljamo najbolju djecu iz regiona, koja borave 15 dana na Krfu, podržavajući život naših predaka od prije 100 godina. Za sve ovo vrijeme preko 600 djece, od 12 do 18 godina smo vodili stopama predaka i došli smo u fazu da moramo da pravimo veći kamp. I uz podršku naših grčkih prijatelja, koji dolaze sa svojim muzičkim i kulturnim institucijama održavamo koncerte po regionu, zajedno sa domaćinima“, istakao je Stikić.

 

On je dodao da je najviše djece iz RS bilo iz Trebinja, koji su kasnije kao odrasli i studenti bili odlični pomoćnici na kampu.

„Cilj nam je bio da se građani Trebinja upoznaju sa tim što mi radimo na Krfu i da se mladi prijave za učešće na naš kamp. Isto tako cilj nam je da njegujemo prijateljstvo sa grčkim narodom i baštinimo vrijednosti istorije naših slavnih predaka, koji su Krfom dokazali šta je rodoljublje i kako se za otadžbinu strada sa idejom da se podari sloboda nama koji danas živimo“, naveo je Stikić.

 

Evangleos Zikos, sekretar Udruženja škole talenata „Odion“ je rekao da su večeras odsvirali i otpjevali pjesme Teodorakisa i Hadžitakisa, dva svjetski najpoznatija grčka umjetnika.

„Naša škola osnovana 1864. godine, nagrađivana je više puta. Pobrala je najveća priznanja Atine i u inostranstvu i imamo najveći doprinos grčkoj muzici. Muzika i umjetnost nemaju granice, osjećamo se prelijepo. Imate prelijepu zemlju i kulturu, sa prelijepim predijelima u Trebinju“, istakao je Zikos.

 

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prihod od kupovine ulaznica, namijenjen je za izgradnju dječijeg i omladinskog obrazovnog kampa na Krfu.

 

 

 

 


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: