Naučnici tvrde: Ljubav na prvi pogled ne postoji! | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Naučnici tvrde: Ljubav na prvi pogled ne postoji!

Izvor: Agencije | Datum:04.12.2017.

Psiholozi s Univerziteta Groningen u Holandiji istraživali su fenomen koji se najšešće povezuje sa romantičnim komedijama.

Razočaravajuća vijest za sve romantične duše jeste zaključak naučnika da je ono što ljudi smatraju ljubavlju na prvi pogled zapravo samo jaka fizička privlačnost.

Istraživanje je sprovedeno na 396 učesnika, od čega je bilo 60 pretežno heteroseksualnih žena, a velika većina holandski i njemački studenti.

Učesnicima su putem onlajn ankete postavljena pitanja u vezi sa njihovom trenutnom ljubavnom vezom (ukoliko je imaju), a zatim su im pokazivane fotografije stranaca čiju su privlačnost učesnici ocjenjivali. Ispitanici su imali zadatak da istaknu sva osjećanja ljubavi, uključujući intimnost, strast, posvećenost i eros, koja su bila mjerena izjavama kao što su „osjećam da smo jedno drugom suđeni“.

Takođe su odgovarali na pitanje da li su ikada osjetili ljubav na prvi pogled.

Nakon toga su sprovedena dalja istraživanja, koja su uključivala kratko upoznavanje, gdje bi učesnici proveli 20 ili 90 minuta upoznajući jedni druge.

Naučnici su im nakon toga ponovo postavljali pitanja u vezi sa njihovim potencijalnim parovima.

Uzimajući u obzir rezultate svih ispitivanja, 32 učesnika (od kojih su većina muškarci), odgovorila su da su 49 puta osjetili ljubav na prvi pogled. Međutim, riječ je o snažnoj fizičkoj privlačnosti, s obzirom na to da se skala privlačnosti sastojala od pet tačaka, a da se devet odgovora preklapalo.

To nije bio slučaj s kratkim upoznavanjima, gdje nije bilo obostranog priznavanja ljubavi na prvi pogled.

– Naši rezultati su pokazali da ljubav na prvi pogled na stvarnom sastanku ne liči ni na strastvenu ljubav, niti ljubav uopšte – ističu stručnjaci.


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: