Snježna bajka: Dron zabilježio divlje livanjske konje u trku (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Snježna bajka: Dron zabilježio divlje livanjske konje u trku (VIDEO)

Izvor: slobodnadalmacija.hr | Datum:27.02.2018.

Mnogi Dalmatinci koji u zimskim radostima vole uživati na Kupresu znaju da se na magistrali između popularnog skijališta i Livna treba voziti ponešto opreznije zbog - divljih konja.

Često smo ih na putovanjima znali susresti i diviti se pogledu na ove divlje životinje u snijegu. Toliko moćno izgledaju da nije rijetkost naići na parkirane automobile splitskih tablica koji fotografišu ovaj magičan prizor.

Konji su do 2009. godine bili nezaštićeni, a jadne životinje su znale i nastradati. Najčešće je bila kriva neoprezna vožnja i neobaziranje na upozorenja kojih na cesti, budimo realni, ne nedostaje.

Stanje se ponešto promijenilo kada je Opština Livno donijela odluku da livanjske divlje konje stavi pod zaštitu. Od tada se njihova brojnost utrostručila - sa 167 njihov se broj povećao na više od 400, prenosi portal Grude Online.

Prizore divljih konja u snježnoj prirodi odlučili su zabilježiti i dronom: u produkciji Helifilma nastao je tako video koji uistinu oduzima dah.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: