Zbog čega se mačke toliko rastežu? | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Zbog čega se mačke toliko rastežu?

Izvor: indeks.hr | Datum:24.03.2018.

Kada biste morali da navedete živo biće koje se rasteže više od drugih, najverovatnije biste bez razmišljanja odgovorili da je to mačka. Mace se rastežu po ceo dan. Pre spavanja, posle spavanja, nakon jela, nakon maženja, nakon izležavanja i tako dalje. Dakle, mačke se rastežu većinu dana.

Ali postavlja se pitanje - zbog čega to rade? Naučnici kažu da tako istežu svoje mišiće, baš kao što to čine i ljudi. Samo što ljudi to rade u znatno manjoj meri.

Osim što tako rastežu svoje mišiće, istezanjem poboljšavaju raspoloženje, a to dobro znamo i sami. Divan je osećaj protegnuti se nakon spavanja i dobro zevnuti, zar ne?

Isto tako, istezanjem se poboljšava protok krvi kroz telo. Mačke spavaju od 12 do 16 sati, a neke čak i duže. Baš kao i kod ljudi, kod mačaka se za vreme sna paralizuju mišići, piše Index.

Rastezanje podstiče mišiće da se ponovno aktiviraju nakon dužeg perioda neaktivnosti, bilo da je reč o snu, dremanju ili običnom ležanju.

Rastezanje podiže krvni pritisak u telu mačke, a to podstiče jači protok krvi kroz organizam. Na taj način se aktiviraju funkcije u telu.

Aktiviranjem mišića dolazi do izbacivanja toksina koji su se nakupili u organizmu tokom neaktivne faze.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: