Nestvarno proljeće na Magliću (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Nestvarno proljeće na Magliću (FOTO)

Izvor: RADIO FOČA | Datum:29.04.2018.

Proljeće u Nacionalnom parku „Sutjeska“, kada su Maglić i ostale planinske gromade koje ga okružuju prošarani ostacima snijega koji se lagano topi, a proplanci puni raznobojnog cvijeća, pruža jedinstven osjećaj uživanja u ljepoti prirode.


Napor koji je potrebno uložiti da bi se stiglo podno Maglića, kao što je to ovog vikenda uradila grupa novinara i turističkih radnika iz Srbije, Crne Gore i BiH, prepješačivši kroz snijeg dobrih pet kilometara, brzo se zaboravlja.

Susret ljeta i zime na Prijevoru, ispod samog vrha Maglića, djeluje nestvarno.
Idiličnu sliku, na 1.660 metara nadmorske visine, upotpunjuju i planinske kolibe Nacionalnog parka „Sutjeska“, zidane od kamena, kao i katuni koji će uskoro da ožive dolaskom nomada iz Hercegovine.


Na ovaj lokalitet, udaljen dvadeset kilometara od Tjentišta, stiže se terenskim vozilom ili minibusom Parka, a u ovo doba godine, zbog neotopljenog snijega, prohodno je 15 kilometara.


Direktor Novinske agencije Sputnjik Nikolaj Sokolov, koji je na Maglić doveo i dvanaestogodinjeg sina Olega, kaže da je Nacionalni park „Sutjeska“ zanimljiv spoj prirodnih ljepota i kulturno-istorijskog nasljeđa.

„Smatram da je to izvanredna mogućnost za ljubitelje aktivnog odmora i ljubitelje prirode, a i za takozvane jugonostalgičare, zato što prvo mogu da obiđu spomen park, a posle da idu u planine i uživaju u lijepoj prirodi“, kaže Sokolov.

Novinarku Radio Novog Sada Irinu Samopjan, urednicu turističkog magazina „Peta strana sveta“, očarao je pogled na Maglić, Volujak, Sniježenicu i Zelengoru, ali i prolazak obodom prašume Perućica.
„Ono što ću preneti slušaocima Radio Novog Sada i pričati mojim kolegama novinarima, poznanicima i roditeljima to je da ovde vredi doći pod broj jedan zbog netaknute prirode. Prošli smo jednim delom kroz Perućicu, a poznato je da je ona jedna od četiri očuvane prašume u Evropi. A onda zbog svih ovih planina, zbog vidikovaca, zbog jezera, a naravno Sutjeska je svima poznata i zbog čuvene bitke u Drugom svetskom ratu, što je nezaobilazno u priči o ovom prelepom Nacionalnom parku“, kaže Samopjan.

Ona dodaje da su za Vojvođane ovi predjeli posebno egzotični.

„Naša Fruška Gora je visoka nešto više od 500 metara iznad mora, koliko i Tjentište, a ovde podno Maglića smo na 1.700 metara i to treba videti i doživeti. Preporuka svima da dođu ovde, ne samo ljudima iz ravnice, već i ovih krajeva, pa i Fočacima, da se malo pokrenu. Imate ovakvu lepotu, zašto to ne iskoristiti i zašto ne disati“, rekla je Samopjan.

Olivera Krivokapić, vlasnica Turističke agencije Trend travel iz Herceg Novog, najavljuje posjete turista sa Crnogorskog primorja.
„Stavićemo u naš program izlet i obilazak Nacionalnog parka „Sutjeska“, jer je jako blizu, dva sata vožnje od Herceg Novog, a netaknuta priroda. Znam da će se ljudima svidjeti, ja sam iznenađena ovom prirodom, ovom ljepotom, sve je očaravajuće“, priča Krivokapićeva.

Dodaje da posjeta Sutjesci kod nje budi posebne emocije i da se osjeća kao da je ponovo rođena, jer je, prisjeća se, 1986. godine čitav ovaj kraj prepješačila kao učesnik marša „Tragom Prve proleterske brigade“.
Ruta prema Magliću obuhvata i posjetu prašumi Perućica, biseru parka. Sa vidikovca na Dragoš sedlu pogledom se može obuhvatiti čitava prašuma, u čijem središtu se nalazi vodopad Skakavac, visok 70 metara.
Ovdje je sve prepušteno dejstvu prirode i intervencije čovjeka nisu dozvoljene, pa čak ni branje bilja. Drveće samo umire i pada od starosti ili pod dejstvom vjetra, snijega i groma, truli i pretvara se u humus.


„Perućicu koristimo samo za promociju i prezentaciju, a naravno i za naučno-istraživački rad. Posljednjih godina dolazi sve više istraživača kako iz Zapadne Evrope, tako i Amerike“, priča Đorđe Vuković, stručni saradnik za kulturno-istorijske vrijednosti NP „Sutjeska“.

Maglić i Perućica, zajedno sa Trnovačkim jezerom, zatim Vučevo, Volujak, prostranstva Zelengore sa gorskim očima, ali i spomen kompleks Bitke na Sutjesci i OK fest, iz godine u godinu privlače sve više turista.


Mirjana Radović, šef sektora za razvoj Parka, kaže da turisti najviše vole upravo ovu rutu, koja je organizovana za predstavnike medija i turističkih agencija.

„Takođe je atraktivno i Trnovačko jezero, do kojeg se lako dolazi sa Prijevora. Naravno, tu su i jezera Zelengore, kao nezaobilazna destinacija za posjetu“, navodi Radovićeva.

Ona je napomenula da su, osim hotela „Mladost“, paviljona i planinskih koliba, od ove godine u ponudi i luksuzni apartmani u vilama u neposrednoj blizini memorijalnog kompleksa i restorana „Komlen“, kapaciteta 30 ležajeva.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: