Da li je NASA pronašla novu Zemlju? | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Da li je NASA pronašla novu Zemlju?

Izvor: B92 | Datum:23.07.2015.
Danas, u 18 časova, Američka svemirska agencija objaviće na telekonferenciji rezultate istraživanja svemirskog teleskopa Kepler koji je postavljen u Zemljinu orbitu kako bi tragao za planetama sličnim našoj.

 -

Egzoplanete, naročito one manje, poput Zemlje, do prije 21 godinu pripadale su domenu naučne fantastike“, saopštila je NASA na svom sajtu.

"Danas, nakon toliko hiljada novih otkrića, astronomi su na ivici pronalaska nečega o čemu je čovječanstvo sanjalo hiljadama godina – nove Zemlje“, navodi NASA.

Vjerovali ili ne, prva egzoplaneta (planeta van sunčevog sistema) pronađena je tek 1995. godine. Danas ne samo da znamo da se u svemiru nalazi ogroman broj galaksija sa nekoliko stotina milijardi planeta, već imamo i predstavu o tome koje su njihove glavne karakteristike.

Teleskop Kepler, vrijedan 600 miliona dolara, lansiran je 2009. godine sa ciljem proučavanja raznovrsnih planetarnih sistema u galaksiji Mlečni put. U okviru iste misije, naučnici su takođe tragali za planetama nalik Zemlji, na čijoj bi se površini nalazile stijene, zemlja i voda, i na kojima bi mogle da žive razne forme vanzemaljskog života.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: