Ko su 'Noćni vukovi'? | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Ko su 'Noćni vukovi'?

Izvor: dvatocka.com | Datum:30.11.2018.

“Noćni vukovi” nisu običan klub motociklista. Ovi momci iz Rusije voze motore ne samo zbog ljubavi prema dvotočkašima, poput ostalih, već prvenstveno zbog ljubavi prema otadžbini, i kategorički odbijaju da ih zovu “bajkerima”. Činjenica da ih predsednik Rusije Vladimir Putin naziva “svojom braćom” dodatno ih razlikuje od svih ostalih motorista na svetu. “Noćni vukovi”, za uzvrat, predstavljaju glasne zagovornike njegove politike.

Želim da kažem da jedini odgovor koji možemo dati našim neprijateljima jeste naša solidarnost, solidarnost s predsednikom Rusije i naše jedinstvo. Želim da kažem i da ćemo se i dalje boriti za slobodu, za slobodu od američke demokratije“, poručio je 2016. Aleksander Zaldostanov (zvani „Hirurg”), vođa “Noćnih vukova”.

Članovi ovog kluba za sebe kažu da predstavljaju veliku grupu patriota, istomišljenika koji pre svega vole svoju državu.

I dok ih Vladimir Putin veliča, zapadni mediji ih na sve moguće načine diskredituju, nazivajući ih “bandom koju drma kriza srednjih godina”.

„Noćni vukovi“ broje hiljade članova širom zemalja istoka. Nose glasne verske, ali i političke stavove. Sarađuju s domaćim proizvođačem motocikala IMZ-Ural, i obično voze američke „Harli-Dejvidsone“.

Istorijat

“Noćni vukovi” osnovani su u maju 1989. godine, i uskoro će proslaviti više od četvrt veka postojanja.

Klub je u početku okupljao ljubitelje rok muzike i moticikala koji su osamdesetih godina održavali zabranjene rok koncerte u Moskvi. Međutim, 1989. kada su zvanično i osnovani, postaju “Noćni vukovi” – prvi zvanični moto-klub u SSSR.

Ubrzo je usledilo i osnivanje ogranaka u Ukrajini, Letoniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Makedoniji.

Ulazak u politički život Rusije

Klub je godinama sticao sve više simpatija u Rusiji, naročito zbog svog patriotskog stava i nepodeljene podrške Kremlju. To, i bliske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom donelo im je ulogu u političkom životu Rusije.

Uživaju podršku i velike simpatije Vladimira Putina, koji se nekoliko puta pojavljivao kao počasni gost na njihovim okupljanjima, vozivši sa njima “Harli Dejvidson” motore.

Podrška pripajanju Krima

U avgustu prošle godine “Noćni vukovi” su imali svojevrsan šou u Sevastopolju, kada su podržali pripajanje Krima “majci Rusiji”, a Ukrajinu nazvali “državom koju kontrolišu fašisti”. Prilikom njihove posete na ulice krimske prestonice izašlo je 100 hiljada ljudi, a nacionalna televizija je prenosila čitav događaj.

Zaldostanov je ovim povodom u Ukrajini rekao: „Po prvi put smo pokazali otpornost prema globalnom satanizmu, rastućem divljaštvu Zapadne Evrope, prema naletu konzumerizma koji negira svu duhovnost, prema uništenju tradicionalnih vrednosti, prema svoj toj homoseksualnoj priči, i toj američkoj demokratiji“.

Navodno su se borili na strani proruskih pobunjenika na ratištu u Ukrajini, kao i da ih finansira direktno Vladimir Putin. Međutim, oni su ove navode zapadnih medija demantovali.

Činjenice

Vole Staljina, mrze homoseksualce
“Noćni vukovi” obožavaju bivšeg sovjetskog lidera Josifa Staljina. Što se tiče stavova prema LGBT populaciji, Zaldostanov je u jednom intervjuu izjavio da “kada bi se biralo drugo ime kluba, to bi sigurno bilo ‘Smrt pede*ima”.
Protive se “nametanju zapadnih vrednosti i američke ideologije”.
Članstvo u klubu je zabranjeno za žene.


Sankcije

Svojim “nepodeljenim patriotskim stavom”, kako kažu, navukli su na sebe bes brojnih neprijatelja Rusije. Tako su SAD u decembru 2014. godine uvele sankcije protiv “Noćnih vukova”, uz obrazloženje da je to “grupa koja je učestvovala u oružanom sukobu u Ukrajini”.

Nakon što su najavili “pobednički marš” 9. maja od Moskve do Berlina, u čast pobede nad fašizmom, “Noćni vukovi” su se našli i na udaru Poljske i Nemačke, koje su im takođe zabranile ulazak u te zemlje. Sankcijama se pridružila i Kanada.

Ipak, sankcije ih nisu sprečile da bez problema uđu u Poljsku i odaju počast žrtvama u Katinjskoj šumi.

Modna linija

“Noćni vukovi” 1995. godine lansiraju svoju modnu liniju pod nazivom “Wolf Wear”, i otvaraju prodavnicu odeće, kao i mehaničarsku radnju “Wolf Engineering”. Pored toga, ovaj klub organizuje brojne humanitarne događaje širom Rusije još od 2001. godine.

Kako postati član “Noćnih vukova”?

Deo ove “odabrane skupine” možete postati ukoliko ste:

- Muškarac
- Državljanin neke od bivših sovjetskih država
- Ukoliko vas je postojeći član kluba pozvao da se pridružite
- Ukoliko ste prisustvovali okupljanjima “Noćnih vukova” pune dve godine
- Ukoliko niste homoseksualac
* religija nije bitna stavka pri učlanjivanju


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: