BiH popije 25.000 tona kafe i 70 miliona litara piva | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

BiH popije 25.000 tona kafe i 70 miliona litara piva

Izvor: rtcg | Datum:21.02.2019.

Građani Bosne i Hercegovine (BiH) godišnje popiju skoro 25 miliona kilograma kafe, te oko 70 miliona litara piva, dok tokom jedne godine  ispuše najmanje 265 miliona paklica cigareta.


Popije se i značajna količina žestokih alkoholnih pića i vina na čiji uvoz, zajedno s pivom, godišnje ukupno bude potrošeno oko 150 miliona KM.

A kad se sabere trošak za kafu, alkoholna pića i cigarete dođe se do vrtoglave cifre od preko 1,35 milijardi KM, koje za samo 12 mjeseci daju na ova zadovoljstva, prenosi Srpska info.

Tako je lani u BiH uvezeno kafe u vrijednosti 112 miliona KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dok je, s druge strane, na pomenute stotine miliona paklica cigareta potršeno oko 550 miliona evra.

To, praktično, znači, da na alkohol, kafu i cigarete godišnje BiH potroši svotu dovoljnu da se, na primjer, isplati 1,5 miliona prosječnih plata, te čak 3,5 miliona prosječnih penzija.

Uprkos tome, statistika potvrđuje da za dobru kapljicu mora da se nađe para, a, kad je riječ o alkoholu, najviše u BiH troše na pivo, koje uglavnom uvoze iz Hrvatske i Srbije, Slovenije, Crne Gore i Holandije.

Nije teško izračunati da na kafenisanje, konzumaciju alkohola i pušenje dnevno potroše skoro 1,85 miliona evra.

U prosjeku, građani BiH dnevno popiju skoro 68.500 kilograma kafe i 191.800 litara piva, dok ispuše oko 725.000 kutija cigareta.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: