Najskuplje vino na svijetu pije se na kašičicu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Najskuplje vino na svijetu pije se na kašičicu

Izvor: nezavisne novine | Datum:12.03.2019.

Royal Tokaji, vinarija na obroncima vinskog regiona na sjeveroistoku Mađarske, upravo je predstavila najskuplje vino na svijetu.

Boca ekskluzivnog vina Essencia, koje nazivaju i "nektar" prodavaće se za 40.000 dolara.

Prvu bocu berbe 2008. godine već je kupio neimenovani privatni kolekcionar iz Pekinga, a potražnja će, očekuju, biti vrlo visoka jer je mađarska vinarija Royal Tokaji, inače u vlasništvu svjetski poznatog engleskog enologa Huga Džonsona, na tržište izbacila tek 18 boca Essencia vina.

Ciljajući vinske sladokusce dubljeg džepa, visoku cijenu pravdaju kroz troškove proizvodnje, ali i ograničene količine grožđa.

Da bi se proizvele dvije boce tog slatkog vinskog sirupa, odnosno tek 1,5 litar potrebno je oko 180 kilograma grožđa, a svaki grozd mora biti rukom ubran.

Vino doseže procenat alkohola od tek 2 do 4 odsto, a kada dozre, vino je toliko gusto da se obično konzumira u malim dozama. Umjesto u čašama, servira se u kristalnim kašičicama.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: