Počela jednogodišnja simulacija života na Marsu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Počela jednogodišnja simulacija života na Marsu

Izvor: Beta | Datum:29.08.2015.
Nasin tim izolovan je u kupoli u blizini neaktivnog vulkana na Havajima, u uslovima kakvi bi trebalo da vladaju na Marsu, javio je Bi-Bi-Si.

NASA: Simulacija života na Marsu (Image credit: Sian Proctor / University of Hawaii at Manoa) - Izolacija će trajati godinu dana, što će biti najduži pokušaj takve vrste do sada, a šestočlani tim čine francuski astrobiolog, njemački fizičar i četiri Amerikanca - pilot, arhitekta, novinar i stručnjak za zemljište, prenosi Beta.

Tim će živjeti u malom prostoru ispod Nasinog objekta u tom dijelu Havaja, bez svježeg vazduha, svježe hrane i privatnosti, a izlazak iz prostora u kojem će boraviti biće moguć do 11 metara i zahtijevaće skafander.

Svako od njih će u svojoj sobi imati mali krevet za spavanje i sto.

Dok se drugi eksperimenti Američke agencije za istraživanje svemira baziraju na istraživanju tehničkih i naučnih izazova putovanja, ovim eksperimentom se ispituje ljudski element i problemi koji nastaju usljed života u malom prostoru.

Kako je prenio Bi-Bi-Si, stručnjaci procjenjuju da bi misija na Crvenoj planeti mogla da počne za jednu do tri godine.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: