FBI objavio dosije: Hitler podmornicom pobjegao u Argentinu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

FBI objavio dosije: Hitler podmornicom pobjegao u Argentinu

Izvor: BLIC | Datum:25.04.2019.

FBI je objelodanio dokomente koje sadrže informacije o navodnom bjekstvu Adolfa Hitlera, nacističkog vođe i zločinca u Argentinu na samom kraju Drugog svjetskog rata, 1945. godine.

Prema objavljenim materijalima, vođa Trećeg rajha je u podmornici stigao u Južnu Ameriku, kao i da mu je šest visokih argentinskih zvaničnika pružilo utočište na ranču u južnim Andima. Prema navodima, on je to učinio dvije i po neđelje nakon pada Berlina.

Kako pišu pojedini mediji, informacije o njegovm bjekstvu su stigle i do direktora FBI, Edgara Huvera, ali ih je vrh federalnog biroa smatrao nepotpunom, pa je zaključila da je nemoguće nastaviti potragu za Hitlerom na osnovu tih informacija. Čin bjekstva se navodno organizovao u dvije podmornice u to vrijeme, građene po najmodernijim standardima i sa mogućnostima duge plovidbe bez izklaženja na površinu.

Hitler je, kako se navodi u izvještaju, stigao u Argentinu zajedno sa 50 ljudi, oficira bliskih njegovom režimu i njihovim porodicama. Između ostalog, u njemu se poziva i na izvještaj lokalne policije o podmornici koja se ođednom pojavila na argentinskoj obali.

Prvi izvještaj datira od 21. septembra 1945. godine, dok je prema zvaničnoj verziji, Adolf Hitler izvršio samoubistvo 30. aprila 1945. godine.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: