Suosnivač 'Fejsbuka' pozvao na 'razbijanje' te društvene mreže | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Suosnivač 'Fejsbuka' pozvao na 'razbijanje' te društvene mreže

Izvor: Tanjug | Datum:11.05.2019.

U članku objavljenom u „Njujork tajmsu“, suosnivač „Fejsbuka“ Kris Hjuz, naveo je da je vreme da se ta društvena mreža „razbije“. Hjuz smatra da je izvršni direktor Mark Zakerberg „Fejsbuk“ pretvorio u „monopol koji guši inovacije“.

Društvena mreža Fejsbuk ima više od dve milijarde korisnika, a takođe poseduje Votsap, Mesindžer i Instagram, od kojih svaki koristi više od milijarde ljudi. 

Hjuz je rekao da je Zakerbergova moć „bez presedana i neamerička“ i dodao da se njegov bivši kolega fokusirao na rast, što ga je dovelo do toga da „žrtvuje bezbednost i uljudnost za klikove“.

Prema njegovim rečima, „Fejsbuk“ je monopol koji bi trebalo prisiliti da razdvoji Votsap i Instagram, a da buduća pripajanja budu zabranjena sledećih nekoliko godina.

Hjuz je takođe pozvao na osnivanje nove federalne agencije koja bi regulisala tehnološke kompanije i čiji bi „prvi zadatak bio da zaštiti privatnost“, prenosi AP.

Hjuz je inače bio u studentskoj sobi sa Zakerbergom na Harvardu a napustio je „Fejsbuk“ 2007. godine, da bi učestvovao u predizbornoj kampanji Baraka Obame.

Tvrdi da je likvidirao svoje „Fejsbuk“ akcije 2012. godine, kada je postao izdavač „Nove Republike“, i da više ne ulaže ni u jednu kompaniju društvenih medija.

Bes i odgovornost 

„Prošlo je 15 godina otkako sam učestvovao u osnivanju „Fejsbuka“ na Harvardu, i ne radim u kompaniji već deceniju. Ali osećam se besnim i odgovornim“, rekao je Hjuz.

Glavni portparol „Fejsbuka“ Nik Kleg odgovorio je na Hjuzovu kritiku izjavom u kojoj kaže da se odgovornost ne nameće pozivom na raspad uspešne američke kompanije.

„Odgovornost tehnoloških kompanija može se postići jedino kroz mukotrpno uvođenje novih pravila za internet. To je upravo ono na šta Mark Zakerberg poziva“, rekao je Kleg.

Kako AP navodi, Zakerberg je, međutim, neodređen po pitanju toga za kakve se tačno regulacije zalaže.

„Fejsbuk“ je od 2016. godine izgubio nekoliko rukovodilaca posle serije skandala s kršenjem privatnosti i širenjem dezinformacija.

Osnivači Instagrama i Votsapa su otišli, kao i direktor koji je preuzeo Votsap prošle godine.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: