Auto koji pokreće ljubav | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Auto koji pokreće ljubav

Izvor: Politika | Datum:21.05.2019.

„Fića se voli, ostalo se vozi”, slogan je pod kojim je u gradu pod Bukuljom prvi put održan skup ljubitelja nekadašnjeg nacionalnog auta. Organizatori su bili Turistička organizacija Aranđelovca i Udruženje ljubitelja „fića” iz Kragujevca.
Osamdesetak „eksnacionale” automobila nanizalo se u glavnoj gradskoj ulici s više od dvesta učesnika smotre. Pored petnaest aranđelovačkih, najbrojnije su bile tablice iz Kragujevca i Beograda, zatim iz Čačka, Užica, Kovina, Zaječara, Ćuprije, Požarevca, Valjeva, Kraljeva, Topole, Jagodine…

„’Fića’ je bio auto koji smo kao deca sanjali da imamo. Njime se putovalo na more, na svadbe, na slave. Ovim događajem pokušali smo da s ljubiteljima ’fića’ oživimo sećanja”, kaže Slobodan Ćirović iz turističke organizacije. Kako ističe, namera je da ovo okupljanje postane tradicionalno i bude uvršteno u gradsku manifestaciju „Ulica nasmejanih lica”, koja se održava svakog leta.Najzanimljivija učesnica došla je specijalno za ovu priliku iz Lihtenštajna. Natali Pek vozi „fiću” sa srpskim tablicama.

„Moja majka je iz okoline Valjeva, a Aranđelovac mi je najdraži grad u Srbiji, ovde imam vikendicu”, objašnjava nam Natali dok joj ćerkica Meri, koja nema više od deset godina, spava s igračkicom u naručju na zadnjem sedištu „zastave 750” iz 1968. Kaže da svog „fiću”, koji je na skupu bio među najstarijim vozilima, ima od 2001. i da kod kuće ima još dva ovakva auta – jedan je takođe iz 1968, a drugi je 1979. godište.

Rođena braća Njegoš i Budimir Trnčić na „Fićijadu” su došli automobilom iz 1977. godine, čačanskih tablica, koga su kupili od prvog vlasnika, koji je izbegavao da ga vozi po kiši pa su oni nastavili tu tradiciju. Zato na skupove fićoljubaca idu samo kad je sunčano. Kod kuće imaju još sedam ili osam ovakvih vozila, uključujući i „fićin” kombi, od kojih je najstariji primerak iz 1959. godine i trenutno je u fazi sređivanja.

„Fićijada” je imala i takmičarski karakter. Istakli su se i fabrički očuvani primerci i oni obrađeni, sportski modeli i kabrioleti. Svako vozilo je krasila originalnost u izgledu i detaljima. Mlađoj publici pažnju je privukla „fića” bubamara s trepavicama na svetlima, čije su hauba i bočna krila oslikane cvećem i travom.

Skup je bio otvoren i za druga vozila iz „Fijatove” „ergele”, kao što su model 850 i 126-P, popularna „peglica”, a neizostavan je bio i „fijat 1300”, poznatiji kao „tristać”.

Podsetimo, sa „Zastavine” fabričke trake do 1985. sišlo je skoro milion „fića”.

Udruženje ljubitelja „fića” Kragujevac osnovano je 2004. i ima više od dvesta članova. Na aranđelovački defile je došlo njih tridesetak.

„’Fića’ se voli jer je pouzdan, mami osmehe, nije zahtevan, a mi Kragujevčani ističemo da je sagradio čitav naš grad”, kaže Dragan Zlatanović iz ovog udruženja. Otkriva nam da je najstarijeg četvorotočkaša proizvedenog 1964. u Aranđelovac dovezao fićista iz Rače, a najstariji vozač ima 78 godina. Posebno se raduje velikoj „Fićijadi” u Kragujevcu koja je zakazana za 22. jun. Već u julu okupljaju se u Rači, a u Jagodini tokom avgusta.

 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: