28. MAJ: Svjetski dan leptira | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

28. MAJ: Svjetski dan leptira

Izvor: PortalMladi | Datum:28.05.2019.

Leptiri su treći po redu red insekata sa preko 140.000 opisanih vrsta u svetu.

Neke vrste naseljavaju planetu toliko dugo da je nemoguće zamisliti današnji svet bez njih. Takvi su i leptiri, pa je zbog toga a i zbog podizanja svesti o njihovom očuvanju 28. maj označen svetskim danom leptira. A neke od činjenica o ovim insektima su iznenađujuće.

* Leptiri mogu da vide crvenu, žutu i zelenu boju.

* Oni mogu da lete brzinom od 20 kilometara na čas, ali ne mogu da lete ukoliko im temperatura tela nije iznad 30 stepeni Celzijusa.

* Do sada je otkriveno više od 24 hiljada vrsta leptira. Pisac Vladimir Nabokov je otkrio nekoliko vrsta leptira.

* Krila leptira su prozirna. Sastavljena su od proteina zvanog hitin koji je prekriven mrljama koje reflektuju različite boje. Kako leptiri stare tako se mrlje gube i krila postaju prozirnija.

* Leptiri se hrane tečnom hranom, uglavnom nektarom. Usta su im modifikovana tako da ne mogu da žvaću ali sa lakoćom vade sok iz biljaka.

* Čulo ukusa se kod leptira nalazi na nogama, oni tako mogu da osete da li je biljka na koju su sleteli pogodna za ishranu ili za ležanje jaja.

* S obzirom da su pri dnu lanca ishrane leptiri koriste razne taktike za preživljavanje. Neki leptiri koriste kamuflažu, dok neki iskazuju svoje jake boje kako bi uplašili predatore. Neki leptiri koji nisu otrovni imitiraju šare svojih otrovnih rođaka pa time izbegavaju predatore.

* Ornithoptera alexandrae je najveći leptir na svetu, a raspon njegovih krila dostiže i do 25 centimetara. Dok je najmanji leptir na svetu Brephidium exilis i raspon njegovih krila iznosi do 2,5 centimetara.

 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: