Stotine hiljada turista posmatralo spektakularno totalno pomračenje Sunca | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Stotine hiljada turista posmatralo spektakularno totalno pomračenje Sunca

Izvor: ATV | Datum:03.07.2019.

Stotine hiljada turista raspršilo se u čitavoj sjevernoj čileanskoj pustinji u utorak kako bi prisustvovali rijetkom astronomskom fenomenu - potpunom pomračenju Sunca.

Sunčevo pomračenje se dešava kada Mjesec prođe između Zemlje i Sunca, uranjajući planetu u tamu. Najbolji pogledi ovog puta bili su iz čileanske pustinje Atakama sjeverno od obalskog grada La Serena, gdje nedostatak vlage i gradskog svjetla stvaraju najčistije nebo na svijetu.
Pomračenje se najprije vidjelo u Čileu u La Sereni, gradu sa oko 200.000 ljudi, gdje je , prema najavama, došlo više od 300.000 posjetilaca što je prisililo lokalnu vodovodnu kompaniju da poveća proizvodnju, a servisne benzinske stanice da skladište dodatno gorivo, dok su bile pojačane i policijske i zdravstvene službe.

Prema podacima čileanskog astronomskog društva u ovoj regiji posljednji put pomračenje se desilo 1592. godine, a sljedeći se očekuje 2165.
Sjeverni Čile je poznat po čistom nebu, a neke od najvećih, najmoćnijih teleskopa na Zemlji se grade u tom području, pretvarajući južnoameričku zemlju u globalni astronomski centar.

Gradski zvaničnici podijelili su više od 2.000 zaštitnih naočara od kartona u lokalnim školama i društvenim centrima, dok su radnici izgradili statue ogromnih sunčanih naočara i zamračenog sunca na lokalnom trgu.
Hiljade posjetilaca je otputovalo i u susjedna područja Argentine gdje je takođe pomračenje bilo totalno, a u argentinskoj provinciji San Huan su postavljeni teleskopi i označena područja gdje je organizovano javno posmatranje.

Sljedeće potpuno pomračenja Sunca na Zemlji će biti 14. decembra 2020.Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: