VELIKI DAN ZA NAUKU: Voda na Marsu — da li NASA već zna nešto što Zemljani ne znaju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

VELIKI DAN ZA NAUKU: Voda na Marsu — da li NASA već zna nešto što Zemljani ne znaju

Izvor: rs.sputniknews.com | Foto: NASA, Sputnjik | Datum:29.09.2015.

NASA je juče zvanično saopštila da je pronašla vodu na Marsu. Da li to znači da na Crvenoj planeti možda ima života?

Foto: NASA, SputnjikVoda u tečnom stanju na Marsu čvrsto je vezana za kristale soli, što znači da NASA ni u kom slučaju nije na Marsu pronašla jezero ili potok.

Na Zemlji, svuda gde ima tečne vode — ima i života. Međutim, na površini Marsa temperature su tako ekstremne, a nivo kosmičke radijacije visok, da se većina velikih složenih molekula potrebnih za stvaranje jedinjenja ključnih za žive organizme raspada pod njenim uticajem.

Osim toga, voda na Marsu se samo povremeno javlja u tečnom obliku, što nije dovoljno za opstanak bilo kojih živih stvorenja.

Ipak, ako vode ima dovoljno, to bi moglo da obezbedi opstanak ljudskih kolonija na Marsu. Ne samo da bi voda mogla da se ekstrahuje iz tla, nego bi mogla da se koristi i u pravljenju raketnog goriva za povratak na Zemlju.

Naučnici su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom koji možete videti ispod.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što se voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok su tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

Tamne, uske brazde se pojavljuju i povećavaju tokom najtoplijih meseci, a nestaju tokom ostatka godine. So smanjuje tačku zamrzavanja vode, što objašnjava kako je moguće da i pored niske temperature na Marsu ima vode.

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba (a nestaju tokom hladnijih) potvrda da tu ima vode.

Voda koju je otkrila NASA letelica Orbitalni istraživač Marsa mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje se javljaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih „rezervoara“ vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti verovatno imao veliko more, slično Atlantskom okeanu, ali je vremenom 87 odsto te vode isparilo u svemir.

Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji.

U svakom slučaju, ovo je veliki dan za istoriju nauke, piše „Independent“.



Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: