LJEPOTA PRIRODE: Polarna svetlost na ruskom nebu (foto) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

LJEPOTA PRIRODE: Polarna svetlost na ruskom nebu (foto)

Izvor: rs.sputniknews.com | Foto: Sputnjik | Datum:09.10.2015.

Foto: Sputnjik

Ljubitelji astronomije širom Rusije bili su fascinirani zapanjujućom slikom obojenih svetala koja trepere noćnim nebom. Ova pojava poznata je kao polarna svetlost ili aurora borealis.

Društveni mediji su preplavljeni fotografijama i video-snimcima neba Rusije u nijansama zelene, ljubičaste i roze boje.

Foto: Sputnjik

Ovog puta nisu samo ljubitelji astronomije u Murmansku ili Noriljsku, gde je polarna svetlost čest događaj, mogli sa svojih balkona i prozora da posmatraju eterični prikaz svetla, već i mnogi širom Rusije koji ovakvu pojavu nikada nisu videli.

Foto: Sputnjik

Gradovi u zapadnoj Rusiji, kao što su Jaroslavlj i Kirov prigrlili su lepotu sjajnih aurora, koje su veoma retke u tim regionima. Ljudi u Novosibirsku u Sibiru primetili su da Sunce „ne miruje“ jer je „prirodno čudo“ došlo do njihovog grada.

Ruska severna prestonica Sankt Peterburg takođe je osvetljena predivnim svetlima. Oni koji „jure“ polarnu svetlost, požurili su, uprkos hladnoj oktobarskoj noći, na svojim biciklima u Finski zaliv, gde se jasno vide svetla.

Foto: Sputnjik

„U poslednjih 10 sati Sunce je superaktivno, a bilo je i emisija solarnog materijala na Zemlju“, rekao je pred spektakularni događaj za ruske medije Georgij Gončarov, vodeći istraživač Pulkovo Observatorije.

Aurora se aktivira interakcijom Zemljinog magnetnog polja i naelektrisanih čestica poslatih ka nama usled eksplozija u Sunčevoj atmosferi.

Foto: Sputnjik

Spektakularna pojava je često vidljiva u regionima Severnog ledenog okeana, pojavljuje se kao zavesa svetlosti. Međutim, ponekad se vidi površina noćnog neba ispunjena lukovima ili spiralama, često u pravcu linija sile Zemljinog magnetnog polja. Uglavnom su zelene boje sa tragovima crvene, roze, ljubičaste i bele.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: