DUBROVNIK ŠAMPION FOTOGENIČNOSTI Uticaj 'Igre prijestola' na turizam | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

DUBROVNIK ŠAMPION FOTOGENIČNOSTI Uticaj 'Igre prijestola' na turizam

Izvor: Srpskainfo | Datum:07.10.2019.

Popularna stranica za putovanja „Big7“ objavila je izbor za najfotogeničniju evropsku turističku destinaciju na Instagramu, a pobijedio je hrvatski grad Dubrovnik.

Kako prenosi Indeks.hr, pri biranju pobjedničke destinacije korišteni su različiti izvori – podaci prikupljeni s Instagrama, mišljenja sudija i čitalaca, kao i stručnjaka za putovanja. Takođe, izbor se zasnivao na nekoliko kriterijuma, među kojima su broj mjesta na kojima je moguće snimiti dobru fotografiju, fotogeničnost lokalne hrane i pića, broj znamenistosti koje je čovek stvorio, a mogu se iskoristiti za dobru fotografiju, kao i broj fotogeničnih prirodnih ljepota.

Zbog živopisnih uskih uličica, kafića uz plažu i baštine pod zaštitom UNESKA, Dubrovnik planetarno popularna turistička destinacija i grad u kojem se obrću milioni evra u turizmu.

Drugo mesto na listi najfotogeničnijih turističkih destinacija zauzeo je Island, a slijede ga Škotsko gorje, Budimpešta i engleski Cotswolds. Zanimljivo je i da je Slovenija, kao zemlja, zauzela je 13. mjesto.

Neke od top turističkih destinacija nisu se proslavile po fotogeničnosti. Tako je Barselona zauzela 17. mjesto, Pariz 19, Venecija 31, a Berlin 39. poziciju.

Dubrovnik već vjekovima privlači putnike iz cijelog sveta, ali u novije vrijeme njegovoj globalnoj prepoznatljivosti i popularnosti dodatno je doprinijelo snimanje mega popularnog serijala „Igre prijestola“ u ovom starom gradu na Jadranu.
Istraživači Ekonomskog instituta iz Zagreba Marina Tkalec, Ivan Žilić i Vedran Reher su još prije dvije godine u prestižnom međunarodnom naučnom časopisu ma objavili rad “Učinci filmske industrije na turizam: Igra prijestola i Dubrovnik”.

Ustanovili su da je dolazak filmske ekipe u Dubrovnik i okolinu dovelo oko 60.000 turista godišnje više, nego što bi ih inače posjetilo ovaj grad. Za tri godine upravo ti turisti su ostvarili oko 1.4 miliona noćenja i potrošili oko 126 miliona evra.

Jedan od najpopularnijih serijala na svijetu u Dubrovniku se počeo snimati 2011. godine, u svojoj drugoj sezoni. Dubrovnik je pri tome izabran kao lokacija za “Kraljevu luku”, izmišljeni glavni grad Sedam kraljevstava, koji se često pojavljuje u serijalu. Bogata i izuzetno očuvana dubrovačka arhitektonska baština sjajno se uklopila u srednjevekovni kontekst serije, zbog čega se snimci dubrovačkih gradskih zidina, Lovrijenca i Lokruma često pojavljuju u serijalu.

Sve to je ostavilo snažan utisak na gledaoce serije širom svijeta, podižući globalnu prepoznatljivost Dubrovnika i podstičući potražnju za turističkim posjetima tom gradu. To je itekako pomoglo da Dubrovnik postane i evropski šampion fotogeničnosti.

Sigurno je da pobjeda na takmičenju za najfotogeničniju destinaciju u Evropi neće imati toliki efekat, kao snimanje „Igre prijestola“, ali će svakako doprinijeti dodatnoj popularnosti Dubrovnika, pogotvo među mlađim turistima. Snimanje fotografija i njihovo djeljenje na društvenim mrežama postalo je u savremeno doba jedna od glavnih odlika turizma i glavnih motiva za putovanja, ocjenjuju stručnjaci. Fotografija na kojoj se jasno vidi gdje ste putovali i šta ste doživeli uklapa se u savremeno shvatanje života, po kojem je slika o stvarnosti bitnija i od same stvarnosti.



Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: