Ne bacajte koru narandže: Neutrališe mirise, osvježava prostor, a može da posluži i za čišćenje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Ne bacajte koru narandže: Neutrališe mirise, osvježava prostor, a može da posluži i za čišćenje

Izvor: Agencije | Datum:18.11.2019.

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji nakon konzumiranja narandže obično bace njenu koru, nemojte to više da radite. Kora narandže ima brojna ljekovita svojstva, a možete da je primjenite i u svom domaćinstvu.
 
Ukoliko su se u vašem frižideru pojavili neugodni mirisi krajnje je vrijeme da iskoristite koru narandže. Sve što je potrebno je da koru narandže posolite i stavite u frižider.


"So će apsorbovati miris i vlagu, a narandžina kora ostaviće svjež miris citrusa", kažu stručnjaci.

Pomoću narandžine kore možete očistiti drvene površine u svom domu. Koru narandže stavite u teglu pa prelijte sirćetom. Smjesu ostavite da odstoji dvije sedmice, a na kraju ćete imati potpuno prirodno, netoksično sredstvo za čišćenje.

Tečnost procijedite, prespite u bocu sa raspršivačem i počnite sa čišćenjem. Osim drvenih površina, pomoću ovog sredstva možete očistiti i mrlje od kamenca.

Pomorandžinu koru možete iskoristiti i da osvježite prostorije u kojima boravite ili ormar sa odjećom.

Potrebno je da koru narandže zamotate krpom ili nekim starim odjevnim predmetom i ostavite bilo gdje u ormar. Narandžina kora sadrži 90 do 95 odsto limonena, hemikalije koja je toksična za komarce, muve i ostale bube.

Jednostavno, narandžinu koru stavite u blizini vrata i prozora i na jednostavan i krajnje jeftin način otjerajte bube iz svog doma. Kako biste spriječili ujede komaraca narandžinu koru možete utrljati na tijelo ili unaprijed pripremiti losion tako što ćete osušiti koru, samljeti je i onda pomiješati sa vodom.



Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: