'Pobedniku' rekonstruisali i nos | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

'Pobedniku' rekonstruisali i nos

Izvor: sputniknews.com | Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić | Datum:27.11.2019.

Tokom restauracije "Pobednika" u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu otkriveno je da spomenik ima zakrpu na nosu, koja je najvjerovatnije posljedica greške u originalnom kalupu, te je i to uvršteno u radove na simbolu Beograda.

- Zakrpa na nosu koja je vjerovatno posljedica greške u originalnom kalupu je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dijela urađena je bronzom identičnog sastava. Razlika u boji između svježe bronze i patine je normalna pojava i do kraja radova će biti neprimjetna“, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na zvaničnom Tviter nalogu "Pobednika".

Nekoliko dana ranije, kako je takođe objavljeno na zvaničnoj stranici, otkriveno je i da nije samo postament bio klimav, već i mač koji "Pobednik" drži.

- Tokom radova je otkrivena još jedna kritična tačka — veza između sječiva i drške mača koja je potpuno korodirala, pa je postojala opasnost da ovaj dio skulpture otpadne. Takođe, veza mača i bronzanog postolja je usljed oštećenja bila prekinuta - stoji u saopštenju. 



Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: