Na planini Rtanj gradiće se Teslin toranj | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Na planini Rtanj gradiće se Teslin toranj

Izvor: sputniknews.com | Foto: RTRS | Datum:30.11.2019.

Međunarodni naučni centar za istraživanje Teslinog nasljeđa kupio je pet hektara zemlje na planini Rtanj, gdje planira izgradnju naučno-istraživačke laboratorije, ali i Teslinog tornja poput onog koji je postojao na Long Ajlendu kako bi se pokazalo da je moguće koristiti energiju iz jonosfere, izjavila je direktor Centra Milka Kresoja.


 
Ona kaže da namjeravaju okupiti naučnike zainteresovane za rad na Teslinoj zaostavštini i da je namjera Centra da dokaže da nije utopija ono što je radio Nikola Tesla.

- Zamislili smo da podignemo hotel radnog naziva `Smiljan` u vidu Teslinog tornja, kao i kopiju Tesline rodne kuće i kopiju crkve Svetog Petra i Pavla u kojoj je naučnik kršten - rekla je Kresoja za Sputnjik.

Gradnja Teslinog naselja na Rtnju će, kako je planirano, početi na proljeće.

- Predali smo sve projekte i čekamo dozvolu. Tamo se nalazi veliki tunel dužine 100 metara koji je pod zaštitom države. U njemu smo mislili da napravimo muzej Nikole Tesle, gde će on kao hologramski lik dočekivati posetioce - pojasnila je ona.

Govoreći zašto je za ovaj projekat izabran baš Rtanj, Kresoja je rekla da je to mistična i neobična planina, koja će, baš kao i Tesla, još dugo ostati tajna.

- Rtanj kao reč znači božanski poredak. Tesla je živeo po zakonima prirode, a nijedan naučnik je nije poznavao tako dobro kao on - navela je ona.

Kresoja je rekla da su dio tima koji radi na ovom projektu brojni ruski naučnici, prije svega iz Moskve i Novosibirska, ali i publicista i scenarista Vitalij Pravdivcev, koji je napravio film o Tesli.

- Tesla je inspiracija za ruske naučnike. Na jednom od instituta u Rusiji napravljeno je 180 patenata baziranih na Teslinom nasleđu. Centru se nedavno priključio i mladi doktor tehničkih nauka Dmitrij Kruk iz Krasnojarska, koji je napisao opsežnu studiju `Nikola Tesla - buđenje sile` - rekla je ona.



Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: