Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvjedima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvjedima

Izvor: indeks.hr | Datum:06.12.2019.

Grad na dalekom sjeveroistoku Rusije proteklih je dana preplavljen gladnim polarnim medvjedima zbog neuobičajeno toplog vremena, objavio je World Wildlife Fund.
 

Prebrojano je više od 50 polarnih medvjeda u blizini Rirkaipija jer na morskim područjima na kojima ti grabežljivci uobičajeno love nema dovoljno ledenog pokrivača.

- Gotovo svi medvjedi su mršavi - kaže Tatjana Minenko koja vodi udruženje koje nastoji da spriječi susrete medvjeda i ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavio ruski ogranak WWF-a.

Iako su polarni medvjedi česti u tom području, posebno je rijetko za tako veliki broj da se do naseljenih područja spusti istodovremeno, navodi organizacija.

Neuobičajena toplina

To je područje suočeno s neuobičajeno toplim vremenom od početka decembra, navodi organizacija.

Iako se led uz obalu pojavio, nije dovoljno debeo da izdrži težinu medvjeda.

Prije nekoliko mjeseci izgladnjela ženka polarnog medvjeda uočena je stotine kilometara južno od prirodnog staništa u ruskom gradu Norilsku zbog smanjivanja ledenih prostranstava na sjeveru.

Mršava ženka pod stresom, s blatnim šapama, tragala je tada za hranom u sjevernom sibirskom gradu. Medvjedica je kasnije spasena i odvedena u zoološki vrt u Krasnojarsk.Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: