Koliko struje troši punjač kada je ostavljen u utičnici? | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Koliko struje troši punjač kada je ostavljen u utičnici?

Izvor: Focus/Blic | Foto: www.askmebazaar.com | Datum:11.11.2015.
Koliko punjači za mobilni telefon, laptop ili tablet troše struje? Hoćemo li uštedjeti električne energije i novca ako ih isključimo nakon upotrebe? Jedan IT portal pozabavio se ovom temom i pomoću strujnog mjerača dobio konkretne podatke.

Punjač za mobilni telefon (foto: www.askmebazaar.com) - Mjerni instrument ukopčali su u struju, a onda na njega uključili punjače. Pojedinačni punjač praktično nije trošio struju. Naravno, kada nije obavljao svoju funkciju. Ali, kada su uključili nekoliko punjača odjednom registrovana je potrošnja od 0,3 W.

Sedam punjača (iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, Windows prenosnik, MacBook i Chromebook),po ovoj računici, kad ostanu uključeni nakon punjenja, za godinu dana potroše 2,628 kWh struje.

Naravno, bez obzira što ne troše puno struje, bilo bi dobro isključiti punjače nakon punjenja, što zbog sigurnosnih razloga, što zbog štednje struje.

Neka ranija istraživanja pokazala su da bi se grad od 100.000 ljudi mogao mjesec dana napajati strujom kad bi svi punjači na svijetu bili isključeni nakon punjenja telefona, tableta, prenosnika i drugih uređaja s utičnice.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: