MAŠTOVITOSTI IM NE NEDOSTAJE: Roditelji u Srpskoj svojim mališanima daju lijepa i SIMBOLIČNA IMENA | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

MAŠTOVITOSTI IM NE NEDOSTAJE: Roditelji u Srpskoj svojim mališanima daju lijepa i SIMBOLIČNA IMENA

Izvor: Nezavisne novine | Foto: Shutterstock | Datum:13.01.2020.

Ime koje dobijemo po rođenju predstavlja naš identitet, a roditelji svojoj djeci žele dati lijepo i simbolično ime koje će ih pratiti kroz cijeli život.

 

 

Prema podacima banjalučkog Odjeljenja za opštu upravu, od 3.751 djeteta koje je prošle godine upisano u matičnu knjigu rođenih, najveći broj djevojčica dobio je ime Sofija i Tara, a dječaka Aleksej i Vasilije.

Dodaju da su roditelji najčešće svoje mališane krstili i imenima Una, Kalina, Katarina, Anastasija, Emilija, Jana, Mila, Dunja, Ana i Helena.

– Najčešće upisana muška imena prošle godine su bila i Mihajlo, Pavle, Matej, Dimitrije, Nikola, Marko i Luka – rekli su u ovom odjeljenju.

Da roditeljima ne nedostaje maštovitosti te da svoje mališane žele nazivati i unikatnim imenima pokazuje podatak da su neka od najneobičnijih imena prošle godine bila Varja za djevojčicu i Isa za dječaka.

– Osim tih, neobična ženska imena koja su roditelji davali su i Hristina, Anuška, Simeona, Evgenija, Katja, Mikaela i Nastja – rekli su u nadležnom odjeljenju. Roditelji su dječacima davali i jedinstvena imena kao što su Andrej Martin, Dominik, Krsman, Anastas, Julijan, Lav i Ignjat.

Danijela B, majka jednoipogodišnjeg dječaka Strahinje, kaže da je ime sinu dao njen muž, koji se odlučio za to ime jer je tradicionalno.

– Znali smo da ćemo dobiti dječaka, tako da o ženskim imenima nismo ni razmišljali, a dvoumili smo se između Rastko i Strahinja – ispričala je ova majka.

Olja M, majka trogodišnje Ane, kaže da je dugo razmišljala koje ime da da kćerki, te da je u opticaju bilo i nesvakidašnje ime Mišel.

– Selena, Zvjezdana i Valentina samo su neka od imena koja su nam padala na pamet. Iako su nam članovi porodice sugerisali neka staromodnija imena, ipak smo se odlučili za Ana, jer je lijepo i kratko i uvijek će biti aktuelno – objasnila je ova majka.

Nikola V, budući otac, rekao je da još ne zna pol djeteta, ali da on i supruga aktivno razmišljaju o imenu.

– Dogovor je da ja odlučujem o imenu ako bude dječak, a ako bude djevojčica supruga daje ime. Iako se još nisam odlučio, sviđaju mi se imena Dimitrije i Nemanja – rekao je Nikola V.



Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: