Sa trebinjskim Kinezima na novogodišnjoj večeri | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Sa trebinjskim Kinezima na novogodišnjoj večeri

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:25.01.2020.

XIN NIAN KUAI L! Ovako danas Kinezi čestitaju Novu godinu koja se slavi po lunarnom kalendaru, odnosno godinu pacova po kineskoj astrologiji. Kineskinja Sunčica koja živi i radi u Trebinju sinoć je u novogodišnjoj večeri uživala sa suprugom i prijateljima.

 

„Na trpezi se obavezno nađu kineska jela od kojih su najpopularnija riža, meso, nudle, soja sos... Kasnije palimo vatromet i poklanjamo novac u crvenoj koverti. Prvi dan ove godine čestitamo rodbini, prijateljima i komšijama Novu godinu uz želje da su zdravi, srećni, radosni. Ja sutra radim ali večeras smo zato svi zajedno“, kaže Sunčica.

Ona je istakla da se običaji na jugu i na sjeveru Kine razlikuju.

„Ja sam sa juga. Pa mogu da vam kažem kako mi to radimo. Prije dočeka, cijela kuća se mora dobro očistiti. Kupujemo novu garderobu u crvenoj boji jer vjerujemo da crvena odbacuje zlo a donosi sreću i bogatstvo. Okitimo kuću i zajedno večeramo“, objasnila je Sunčica.

Ona je podsjetila da u našem gradu živi sa suprugom već dvije godine i za to vrijeme o Trebinjcima je stekla mišljenje da su ljubazni, kulturni i prijateljski nastrojeni a od naše hrane najviše voli sarmu i ćevape.

„Kod prijatelja sam probala kupus sa mesom i rižom, savršeno je. Nisam znala da se to zove sarma. Savršeno je zaista. Vaše meso je odlično. Često odem i na jagnjetinu“, dodaje ona.

Zvaničan kraj slavlja posle 15 dana biće obilježen tako što će milioni crvenih lampiona poletjeti u nebo, noseći želje i pozitivne misli kineskog naroda. Taj praznik poznat je kao Festival lampiona ili Šangajski festival, a slavi se i u Japanu kao mala Nova godina.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: