EU: Rezolucija za uvođenje jedinstvenog punjača | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

EU: Rezolucija za uvođenje jedinstvenog punjača

Izvor: SRNA | Foto: rawpixel | Datum:31.01.2020.

Evropski parlament izglasao je rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i male elektronske uređaje, a razlog je zaštita životne sredine, ali i činjenica da će tehnika biti jeftinija bez nepotrebnih posebnih punjača.


Statistika pokazuje da se godišnje baci i do 51.000 tona punjača, a "dobrovoljne mjere" za standardizaciju punjača, koje je propisala Evropska komisija, nemaju rezultata.

Zato je Komisija početkom ove godine napravila studiju koja utvrđuje koji model punjača treba da postane standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati i obaveza.

U Radnom programu Evropske komisije izmjena zakona o punjačima najavljena je za ovu godinu. Standardizacija punjača trebala biti tako da postane korak prema održivijoj potrošnji.

Stručnjaci navode da je, zbog lošeg dizajna mobilnih telefona, te "ukopavanja" baterije iza matične ploče ili slabog ekrana, čak 78 odsto kirisnika moralo da kupi novi uređaj.

To su problemi koji su mogu riješiti u fazi dizajna uređaja, zaključuju stručnjaci.

Rezolucija o punjačima u Evropskom parlamentu usvojena je sa 582 glasa za, 40 protiv i 37 uzdržanih, navode agencije.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: