NEMA VIŠE DOSADNIH REKLAMA: Novi Gugl Hrom donosi novu opciju na kojoj ćete biti zahvalni | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

NEMA VIŠE DOSADNIH REKLAMA: Novi Gugl Hrom donosi novu opciju na kojoj ćete biti zahvalni

Izvor: klix.ba | Foto: klix.ba | Datum:08.02.2020.

Svako se barem jednom naljutio zbog obavještenja koja izlaze na ekranu tokom korištenja interneta, a njihovo prikazivanje utiče i na rad računara. Donosimo vam nekoliko trikova za lakše istraživanje na internetu bez opterećivanja reklamama i obavještenjima.

Gugl je započeo finalnu fazu uvođenja Hrom 80 – najnovije verzije popularnog pretraživača. Većina nadogradnji je još uvijek tajna, ali postoje opcije koje će poboljšati kvalitetu surfanja i mogu se lako postaviti.

Neke od njih se odnose na zahtjeve koji dolaze s veb stranica tražeći dozvolu za slanje obavijesti. Gašenje najvećeg broja reklama učinit će rad na internetu preglednijim, piše Verdž.

Prvo provjerite jesu li ažuriranja za Hrom 80 dostupna:

Kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana, izaberite Help, a potom About Google Chrome.

Ako koristite verziju Hrom 79 pritiskom na tastaturu pokrenite ažuriranje. Poslije minute ili dvije postaćete korisnik Hrom 80, ako je najnovija verzija dostupna.

 

Isključivanje obavještenja

Ako vas nerviraju zahtijevi koji dolaze sa stranica i traže dopuštenje za slanje obavještenja, postoji način koji drastično ograničava njihov broj (potpuno isključivanje je nemoguće).

Prema najntufajvGugl, možete postaviti pretraživač koji vam zatim sugeriše da su obavještenja isključene. Tu je i oblačić sa opcijom ponovne aktivacije. Google automatski gasi obavještenja korisnicima koji nekoliko puta blokiraju ovu funkciju. Ako ne želite čekati, zabranu je moguće aktivirati odmah.

Prvo u polje veb adrese upišite: chrome://flags/#quiet-notification-prompts Pojaviće se opcija koja pruža mogućnost smanjivanja broja obavještenja. Uključite ograničenje i ponovo pokrenite pretraživač.

Kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana, a potom redom odaberite  Settings > Advanced > Privacy and Security> Site Settings > Notifications.

Tamo gdje je nekada bila opcija za uključivanje i isključivanje obavještenja, sada se nalazi opcija za utišavanje Use quieter messaging. Uključite je i posao je završen.

 

Blokiranje reklama

Gugl neće zauvijek isključiti oglase na svom pretraživaču, ali ih može učiniti manje upadljivim. Nova funkcija Heavy Ad Intervention blokira sve oglase koji ometaju rad vašeg računara.

Prvo u polje veb adrese upišite: chrome://flags/#enable-heavy-ad-intervention

Kliknite na dugme Heavy Ad Intervention, a potom je aktivirajte.

Teško je procijeniti koliko će novi Hrom blokirati obavještenja i oglase. Ako se eliminišu reklame koje troše resurse računara, onda je korist zagarantovana.

 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: