BIL GEJTS VLASNIK PRVE SUPERJAHTE - Košta 644 miliona dolara, a kreće se pomoću tečnog vodonika | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

BIL GEJTS VLASNIK PRVE SUPERJAHTE - Košta 644 miliona dolara, a kreće se pomoću tečnog vodonika

Izvor: Srpska info | Foto: Srpska info | Datum:11.02.2020.

“Sinotova Aqua” je najnovija superjahta u vlasništvu američkog milijardera i suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa.

Gejts je superjahtu platio čak 644 miliona dolara, a osim što će dobiti izgledom prelijep brod, sa hiperluksuznom unutrašnjosti, kupovinom upravo ovog broda postao je prvi vlasnik plovila koje ide na tečni vodonik.

Jedini nusproizvod pogona na vodonik jeste voda, piše Branimir Vorša za Zimo.

Superjahta “Aqua” ima pet luksuzno uređenih paluba, vrhunsku brzinu od 32 kilometra na sat i može preploviti čak 6.750 kilometara prije nego što se ponovo mora napuniti gorivom, prenosi “Poslovni”.

Ta superjahta dugačka je 112 metara, a u sebi ima dva vakumski izolovana rezervoara za tečni vodonik teška po 28 tona, koji održavaju temperaturu tečnog vodonika na stabilnih -434,4 stepeni Celzijusa.

Rezervoari napajaju motore pojedinačne snage od jednog megavata, koji zatim pokreću dva stražnja, a tu su i dva bočna potisnika snage za bolje manevrisanje, a svaki ima po 300 KW. Tu je i baterija snage 1,5 MWh, koja daje instantnu električnu energiju i napaja brodsku električnu mrežu.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: